Met het veranderende klimaat neemt de aandacht toe voor verschillende uitvoeringen van (begroeide) platte daken met specifieke afvoervoorzieningen en (tijdelijke) bergingscapaciteiten van regenwater en daaraan gekoppelde waterlagen.
De klimaatverandering heeft mede tot gevolg dat steeds vaker extremere buien optreden met grotere regenintensiteiten en neerslaghoeveelheden dan volgens de huidige uitgangspunten in NEN 3215/NTR3216 voor het dimensioneren van de regenwaterafvoer en -overstortvoorzieningen.
De capaciteit van een dakafvoerpunt van een regulier regenwaterafvoersysteem en van een regenwater-overstortsysteem wordt grotendeels bepaald door de waterhoogte boven de intrede van het dakafvoerpunt. Deze waterhoogte wordt, afhankelijk van het afvoersysteem, de overlaathoogte, drijfhoogte of stuwhoogte genoemd. Voor de bepaling van de capaciteit van het dakafvoerpunt bij overlaatstroming gaan NEN 3215:2018 en NTR 3216:2018 uit van het grensdebiet waarbij een nagenoeg constante verhouding bestaat tussen de drijfhoogte en de aansluitmiddellijn van dakafvoerpunt/standleiding.
Afhankelijk van de uitvoering van het platte dak kan een beperking aan de grootte van de drijfhoogte worden gesteld, die dus kleiner is dan bij het grensdebiet. Hoe dan de capaciteit van het dakafvoerpunt wordt bepaald is niet in NEN 3215 opgenomen. Hoe dan de waterhoogte bij het functioneren van de overstortvoorziening is te toetsen aan de hoogte van de waterdichte lijn van het dak, dan wel aan de door de constructeur opgegeven wateropvoerende capaciteit van het dak, is evenmin in NTR 3216 opgenomen.
De TVVL Expertgroep Sanitaire Technieken (ST) wil met de resultaten van een literatuurstudie adviezen gegeven voor aanpassingen / uitbreidingen van NEN 3215 (norm voor Gebouwriolering en buitenriolering binnen de perceelgrenzen) en NTR 3216 (Richtlijnen voor riolering van bouwwerken gebaseerd op NEN 3215) in het kader van een veranderd klimaat. Daarmee wordt tevens een bijdrage geleverd aan OSKA, het platform Standaarden Klimaatadaptatie, dat een landelijk platform is waarin overheden, bedrijven, kennisinstellingen en standaardisatie-organisaties samenkomen met als oogmerk dat standaarden rekening gaan houden met de effecten van een veranderend klimaat.
Ten behoeve van de studie is voorbereidend werk uitgevoerd (inventarisaties) waarvan de resultaten zijn vastgelegd in:
Betrokken deelnemers: Eric van der Blom (projectleider) en Will Scheffer (voorbereiding)
Financiering: Techniek Nederland, TVVL
Woensdag 13 oktober organiseert TVVL een webinar over de studie naar Waterlagen op platte daken en een veranderend klimaat. Onder leiding van moderator Eric van der Blom ( Expertgroeplid Sanitaire Technieken / Techniek NL) presenteert Timon Huijzendveld (RHDHV) de resultaten en maakt Erik Reumer (expertgroeplid Sanitaire Technieken / ERAdvies) de vertaalslag naar de praktijk. Het webinar wordt o.m. aangekondigd in een van de TVVL nieuwsbrieven van september. Nog geen abonnee? Schrijf je hier eenmalig in: https://www.tvvl.nl/inschrijven-nieuwsbrief
De TVVL Expertgroep Sanitaire Technieken heeft afgelopen jaar intensief gewerkt aan de totstandkoming van het rapport. Resultaten van dit rapport kan je als TVVL-lid gratis downloaden: ST-49 Waterlagen op platte daken en het veranderende klimaat.