Wil je deelnemen aan deze community? Neem dan contact met ons op.
De Blauw Groen Bewust Bouwen Community richt zich op het combineren van bestaande kennis met nieuwe ontwikkelingen, met als doel effectieve en efficiënte oplossingen te bieden voor de uitdagingen van morgen. Onze activiteiten zijn gericht op verschillende thema’s, waaronder:
We brengen verschillende vakgebieden bij elkaar om samen oplossingen te zoeken die toekomstbestendig en houdbaar zijn. Eén van de belangrijkste projecten waarin dit tot uiting komt is het project “Natuurlijke Installatieconcepten”. Door gebruik te maken van principes zoals passief bouwen, natuurlijke ventilatie, groene daken en waterkringlopen, streven we naar het verminderen van energie- en waterverbruik in gebouwen zonder dat daarvoor complexe installaties nodig zijn. We verbinden pioniers die de kansen en risico’s van deze lowtech oplossingen willen verkennen, en creëren een versnelling van de acceptatie en implementatie ervan.
Door samen te werken met verschillende stakeholders, waaronder wetenschappers, ontwerpers, ontwikkelaars en bouwers, streven we ernaar om de gebouwde omgeving te transformeren naar een duurzamere en veerkrachtigere versie, waarin installatietechniek een faciliterende en versnellende rol speelt. Samen bouwen we aan een betere toekomst voor gebouw, mens en planeet.
Stedelijk gebied heeft een radicaal andere inrichting nodig om het hoofd te kunnen bieden aan toekomstige weersextremen: hitte, droogte en hoosbuien. En dat kan ook, zegt Joris Voeten, onderzoeker Nature-based Solutions bij Wageningen Environmental Research.
Voorkomen van wateroverlast wegens de toename van langdurige en hevige stortbuien was een belangrijk thema op het TVVL Nationaal Congres Sanitaire Technieken (5 juni 2023). Reinier van den Berg (meteoroloog) liet zien hoe het weer verandert en Floris Boogaard (lector/onderzoeker) liet zien hoe Nederland zich met duizenden oplossingen aanpast aan wateroverlast, droogte en hitte, waar uitdagingen als verhoging van biodiversiteit en circulaire economie ook een grote rol innemen.
In dit artikel laten we zien hoe digitale innovaties zich verhouden ten aanzien van de vier basisprincipes van circulaire economie: regenereren, vernauwen, vertragen en sluiten. Vervolgens laten we vanuit deze circulaire economie-principes zien hoe digitale technologieën, van blockchain tot kunstmatige intelligentie (AI), inzetbaar zijn in de installatietechniek.