Terug naar alle projecten

Datagedreven energieoptimalisatie in gebouwen (GB01)

De energieprestatie in utiliteitsgebouwen blijven veelal achter bij het ontwerp. Dit zorgt voor een hoger energieverbruik en binnencondities die achterblijven.Veel gebouwen bevatten de mogelijkheid om data te ontsluiten die iets zeggen over de energie- en binnencomfort prestaties

Datagedreven energieoptimalisatie in gebouwen (GB01)

Status Dit project is in uitvoering
Datum Verwachte oplevering: December 2022

Optimalisatie energieprestatie in utiliteitsgebouwen
De energieprestatie in utiliteitsgebouwen blijven veelal achter bij het ontwerp. Dit zorgt voor een hoger energieverbruik en binnencondities die achterblijven. Veel gebouwen bevatten de mogelijkheid om data te ontsluiten die iets zeggen over de energie- en binnencomfort prestaties. Studies laten zien dat het gebruik van data kan helpen in het ontdekken en optimaliseren en/of oplossen van technische mankementen. Binnen het project ‘Datagedreven EnergieOptimalisatie in Gebouwen’ (DEOG) willen wij het pand Korenmolenlaan 4, te Woerden gebruiken als living lab om data uit de installaties te ontsluiten, geordend op te slaan en te analyseren om optimalisaties door te voeren in het energieverbruik.

Doel
Het doel is het delen van kennis omtrent het end-to-end proces van data ontsluiting tot het analyseren van data en uiteindelijk optimalisaties doorvoeren.
Knelpunten die worden aangepakt:​

  1. Energiedata ontsluiting
  2. Centrale energiedataopslag
  3. Gestandaardiseerde energie data-analyse

Beoogde oplossing
Een monitoring systeem die de energieprestaties bewaken van het pand Korenmolenlaan 4, te Woerden.​

Tastbare resultaat
Over het realiseren van dit systeem zal een serie van artikelen worden gepubliceerd in het TVVL magazine. De projectaanpak en ervaringen worden gedeeld. De voorbeelden van data-analyses en de resultaten kunnen worden gebruikt voor de cursus: Prestatiemonitoring en -analyse van HVAC-installaties. Eventueel kunnen de cursisten aan de slag met de werkelijke data van het pand waar de cursus gegeven wordt.

Projectleden

Werner Vink

expertgroep lid Gebouwautomatisering en -beheer

Gerelateerde projecten

Onze kennispartners

Samen ontwikkelen en delen van kennis