Leerlijnen

Leerlijn Gebouwbeheer

Bij TVVL bieden wij diverse opleidingen en cursussen aan op het gebied van Gebouwbeheer, oftewel over klimaattechniek en elektrotechniek tijdens de beheerfase van een gebouw.

Lees alle informatie

Advies nodig?

We helpen je graag verder. Stuur ons je verzoek.

Toe aan de volgende stap in je carrière?

Starten met een opleiding of cursus gebouwbeheer? TVVL heeft verschillende Gebouwbeheer cursussen en opleidingen zoals de opleiding Hogere Meet- en Regeltechniek.

Effectieve klimaatinstallaties en gebouwautomatisering worden steeds belangrijker in kantoren en gebouwen. Om jezelf als professional naast je baan te kunnen blijven ontwikkelen, heeft TVVL diverse opleidingen en cursussen voor Gebouwbeheer. Wij hebben erkende post hbo of post mbo opleidingen, maar bieden ook verschillende cursussen met TVVL Certificaat aan.

In onderstaande keuzehulp zie je alle cursussen en opleidingen binnen de leerlijn Gebouwbeheer. Ook zie je welke vooropleiding of kennisniveau je nodig hebt om in te stromen (links) of welke vervolgopleidingen je verder helpen in je loopbaan.

Alle Gebouwbeheer cursussen

Veelgestelde vragen over Gebouwbeheer

Wat houdt gebouwbeheer en -automatisering in?

Op zoek naar een cursus of opleiding Gebouwbeheer? TVVL biedt diverse cursussen en opleidingen Gebouwbeheer aan.

Bij gebouwbeheer zorgt een gebouwbeheersysteem (GBS) ervoor dat comfort- of klimaatinstallatie worden aangestuurd in een gebouw. Het gaat meestal om bedrijfspanden zoals kantoorgebouwen. Het automatiseren van deze processen en deze centraal kunnen bundelen is een steeds belangrijker onderdeel binnen gebouwbeheer- en automatisering. Of het nu gaat om klimaatbeheersing of elektrotechniek, een gebouwautomatiseringsysteem kan veel energie besparen en comfort bieden. Een standaard gebouwbeheersysteem kan worden geprogrammeerd voor ventilatie en airconditioning (HVAC), verlichtingssystemen en verwarming.

Wat voor cursussen en opleidingen Gebouwbeheer kun je volgen bij TVVL?

Er zijn verschillende gebouwbeheer cursussen en opleidingen te volgen bij TVVL. Werk je op mbo-niveau (niveau 4) en heb je daarnaast enkele jaren ervaring in de uitvoering van gebouwautomatiseringsprojecten? Dan kun je de TVVL cursus Leadengineer Gebouwautomatisering- en beheer volgen.

Deze cursus behandelt de meest actuele en relevante onderwerpen op het gebied van Gebouwautomatisering en -beheer, zoals de engineering, integratie en realisatie van gebouwautomatisering. De Leadengineer Gebouwautomatisering- en beheer werkt de door de Systeemarchitect ontworpen automatiseringsconcepten uit en is verantwoordelijk voor de engineering hiervan.

In gebouwen worden effectievere klimaatinstallaties steeds belangrijker. De eisen aan de gezondheid, het energieverbruik en aan het comfort nemen toe. Binnen de post-hbo opleiding Hogere Meet- en Regeltechniek leer je de meest actuele en revelante onderwerpen op het gebied van regeltechniek, hydraulische schakelingen, gebouw- en installatiegedrag en comfort.

De aandacht voor gebouwautomatisering in het bouwproces is helaas minimaal, terwijl de invloed op de levensduurkosten (TCO) zeer hoog is. In het belang van gebouweigenaren en duurzaamheidsdoelstellingen moet gebouwautomatisering daarom uitgroeien tot volwaardige discipline. Daarom heeft TVVL en de Brancheorganisatie Gebouw Automatisering heeft initiatief genomen om de post-hbo opleiding Systeemarchitect Gebouwautomatisering en -beheer in het leven te roepen. Cursisten leren om professioneel invulling te geven aan gebouwautomatiserings-vraagstukken in elke levensfase van een gebouw.

In de cursus Prestatiemonitoring en -analyse van HVAC-installaties leer je data (individuele prestaties van HVAC-componenten) te gebruiken om inzicht te krijgen in de prestaties van het klimaatsysteem. De cursus gaat in op het kiezen van de juiste datavariabelen, het gebruiken van deze data voor het formuleren van prestatiebewakende algoritmes en het visualiseren van gedrag en prestaties van HVAC-installaties via zogenoemde dashboards.

Voor wie zijn de cursussen en opleidingen Gebouwbeheer bedoeld?

Onderzoek heeft aangetoond dat veel HVAC-installaties binnen gebouwen onvoldoende presteren op het gebied van comfortprestaties en/of energiegebruik. Tegelijkertijd genereert de meet- & regeltechniek in deze systemen grote hoeveelheden data. De TVVL cursus Prestatiemonitoring en -analyse van HVAC-installaties is bedoeld voor professionals werkzaam bij een adviesbureau, installatiebedrijf, regelfirma of gebouweigenaar met kennis van HVAC-installaties, meet- en regeltechniek en een affiniteit met programmeren.

De TVVL cursus Leadengineer Gebouwautomatisering- en beheer is bedoeld voor professionals in de gebouwautomatisering die zich willen ontwikkelen tot leadengineer, systeemengineer en/of projectleider in de automatisering en beheer van gebouwen.

De post-hbo opleiding Hogere Meet- en Regeltechniek kunnen na afloop zelfstandig dimensionerings- en ontwerpberekeningen uit te voeren en gefundeerde keuzes ten behoeve van het regeltechnisch systeem van de klimaatinstallaties voor de gebouwde omgeving maken en presenteren. Het is bedoeld voor ervaren (lead)engineers, ontwerpers, projectleiders, werkzaam bij een adviesbureau, installatiebedrijf, regelfirma, leverancier, opdrachtgever of overheid.

De post-hbo opleiding Systeemarchitect Gebouwautomatisering en -beheer is bedoeld voor de systeembeheerder, gebouwautomatiseerder en de gebouwbeheerder voor het opstellen van een integraal pakket van eisen voor gebouwautomatisering. Met als doel om samen met de opdrachtgever een advies te formuleren op het gebied van integrale en optimale gebouwautomatisering.

Op welk niveau zijn de cursussen en opleidingen Gebouwbeheer van TVVL?

De cursussen en opleidingen Gebouwbeheer worden op verschillende niveaus gegeven. De opleiding Hogere Meet- en Regeltechniek is een post hbo geregistreerde opleiding. Hetzelfde geldt voor de opleiding Systeemarchitect Gebouwautomatisering en -beheer. Dit is ook een post hbo opleiding Bovenstaande opleidingen zijn allebei geregistreerd en staan onder toezicht van de Stichting Post Hoger Beroeps Onderwijs Nederland (SPHBO). Het niveau van deze post-hbo-opleidingen is hbo+. Vaak zijn post hbo opleidingen gericht op mensen met werkervaring.

De TVVL cursus Prestatiemonitoring en -analyse van HVAC-installaties kun je volgen als je een hbo diploma of mbo diploma hebt met enkele jaren relevante werkervaring. De cursus Leadengineer Gebouwautomatisering- en beheer van TVVL kun je volgen als je een afgeronde mbo-opleiding op niveau als basis hebt. Dit in verband met het vereiste werk- en denkniveau. Daarnaast is het aan te raden om enkele jaren ervaring in de uitvoering van gebouwautomatiseringsprojecten te hebben.