Wil je deelnemen aan deze expertgroep? Sluit je bij ons aan.
De expertgroep Sanitaire Technieken kan (inter)nationaal worden beschouwd als kennisautoriteit in de installatiebranche. Zij houden zich bezig met actualiteiten voor alle installaties en voorzieningen die nodig zijn voor de aan- en afvoer van water. Zo heeft de expertgroep de handen ineengeslagen om beter te voldoen aan BENG eisen. BENG is een door de overheid opgesteld energieprestatiestandaard waar elk overheidsgebouw aan moet voldoen in 2021. Het staat voor bijna-energieneutraal-gebouw. Hier is vanuit Sanitaire Technieken een project voor geweest. Het doel van dit project was overzicht te krijgen van realistisch haalbare systeemconcepten met een doorrekening BENG en een indicatie van het werkelijk verbruik. Lees meer over onze projecten.
De expertgroep blijft zich inzetten voor de verdere professionalisering van het vakgebied en blijft zich ontwikkelen in lijn met de nieuwe trends en technologieën. Door innovatie en samenwerking te stimuleren, speelt de expertgroep een cruciale rol in de transitie naar een duurzame en efficiënte waterhuishouding. De expertgroep brengt ontwikkelingen en reeds toegepaste technieken samen met het actualiseren van NEN- normen, Waterwerkbladen en ISSO-publicaties.
In deze rapportage wordt inzicht gegegeven in de aard en toepassing van koudtapwater(circulatie) systemen met actieve koeling,
Met deze studie wordt inzicht gegeven in de aard en toepassing van koudtapwater(circulatie)systemen met actieve koeling, waarbij een vergelijking wordt gemaakt met andere methodes voor beheersing van de drinkwatertemperatuur. Daarnaast wordt een overzicht opgesteld van aandachtspunten voor ontwerp en beheer van koudtapwater(circulatie)systemen. Ook de ontwikkeling van internationale regelgeving wordt hierin meegenomen.
Om de waterhoogte op platte daken in ons veranderende klimaat te kunnen bepalen moeten de normen en richtlijnen in NEN 3215, NTR 3216 en NEN-EN 1991/NB worden aangepast. Dat staat in het TVVL Sanitaire Technieken (ST) – 49 rapport “Waterlagen op platte daken en het veranderende klimaat”. Het rapport bevat adviezen en rekenregels om de hoogte van waterlagen op platte daken te kunnen bepalen en berekenen. Deze rekenregels zijn nieuw in het vakgebied van gebouwriolering.
Het doel van project ‘Uitbreiding rekenregels koud- en warmtapwaterverbruik utiliteitsbouw’ is om tot een uitbreiding van de rekenregels te komen om verder te kunnen detailleren bij het ontwerp van installaties van woongebouwen, hotels, kantoren en zorginstellingen.
Door de coronapandemie (Covid-19) zijn in vakkringen van de Sanitaire Technieken vragen gerezen op welke wijze pathogene micro-organismen zich via aerosolen vanuit de gebouwriolering in en rondom gebouwen (ongemerkt) kunnen verspreiden en welke preventieve en corrigerende maatregelen daartegen mogelijk zijn.