Wil je deelnemen aan deze expertgroep? Sluit je bij ons aan.
Expertgroep Klimaattechniek is een zeer actieve groep met een groot aantal en diversiteit aan projecten. Denk aan projecten over energieflexibiliteit, binnenklimaat, all-electric verwarmen van woningen, maar ook over hybride ventilatieconcepten. Van een abstract niveau (parametrisch model) tot concrete vertalingen (ontwerprichtlijn vloerventilatie). Lees meer over de projecten.
De expertgroep ontwikkelde vanaf 2015 WENG, het Werkelijk Energie Neutraal Gebouw, dat nu de hoogste ambitie / klasse is in WEii-methodiek van DGBC en TVVL. Er zijn praktische tools ontwikkeld, waarin berekeningen zijn vereenvoudigd tot het geven van een indicatie over de energieprestatie in zowel bestaande als nieuwbouw, prestaties van comfortinstallaties en een Warmte/Koude Balansberekening. De uitdaging om bij te dragen aan een goed functionerend energiesysteem is met beide handen opgepakt. Zo verscheen een rapport en korte handleiding over het ontsluiten van energieflexibiliteit in gebouwen. Daaropvolgend werden een aantal praktijkproeven gedaan om energieflexibiliteit in een gebouw te ontsluiten. Hieruit blijkt dat comfortinstallatie in een gebouw een belangrijke rol kan spelen in het flexibiliseren van de vermogensvraag.
Door de jaren heen is de Expertgroep Klimaattechniek uitgegroeid tot een hechte en volwassen entiteit die niet schrikt van een uitdaging. Dat toont ware inzet voor innovatie en kennisdeling als je het ons vraagt. De expertgroep komt dan ook regelmatig bij elkaar om te vergaderen, kennissessies te organiseren en projecten uit te voeren. Ze zorgen ervoor dat kennis die er in de wereld is op het gebied van klimaattechniek op een praktische manier kan worden toegepast in de branche.
Per 2025 is de expertgroep op zoek naar een nieuwe voorzitter die gedreven is om samen met de actieve groep professionals richting te geven aan het vakgebied met het oog op de transitie-uitdagingen waar de gebouwde omgeving een belangrijke rol inspeelt. Voor meer informatie neem contact op met Esmeralda Pondman.
De afgelopen jaren is de WEii (werkelijke energie intensiteit indicator) ontwikkeld door TVVL en DGBC. De filosofie van het EnergieKompas is niet een keuze tussen energielabel en WEii, maar juist een combinatie van beiden. Dus niet OF maar EN energielabel EN WEii. Hoe het EnergieKompas precies werkt, en wat jij hiermee kan doen, lees je in dit artikel.
WEii staat voor Werkelijke Energie intensiteit indicator en is een gestandaardiseerde methodiek voor het bepalen van een energie-efficiëntie indicator op basis van het werkelijke energiegebruik van een gebouw. Onderdeel van de methodiek is een indeling naar klassen van energie-efficiëntie van verschillende typen gebouwen.
Bij de aanschaf van een klimaatinstallatie is een opdrachtgever vaak afhankelijk van de expertise van ontwerpers en/of leveranciers. De complexe samenhang tussen de systeemeigenschappen van de installatie aan de ene kant en de eigenschappen van de gevel aan de andere kant is moeilijk te doorgronden. Hierdoor heeft een opdrachtgever vaak onvoldoende informatie om de juiste keuze te maken.
Energieflexibiliteit van een gebouw is de mate waarin de energiebehoefte en de energieproductie van een gebouw kunnen reageren op externe prikkels. Bij een dynamisch aanbod van duurzame energiebronnen kan de energieflexibiliteit van gebouwen bijdragen aan een beter evenwicht tussen vraag en aanbod van energie.
Om meer aandacht te vragen voor aanpasbaarheid van klimaatinstallaties is de Wegwijzer Aanpasbaarheid Klimaatinstallaties opgesteld. De Wegwijzer is ook te vinden op de website Platform Duurzame Huisvesting.
De WEii Certificeringstool is dinsdag 2 juli officieel gelanceerd. Licentiehoudende partijen kunnen binnen deze tool op een eenvoudige manier hun projecten invoeren en laten certificeren. Daarmee kunnen zij voor gebouwen gecertificeerde WEii-scores afgeven.