Leerlijnen

Leerlijn Projectmanagement en Commissioning

Bij TVVL bieden wij diverse opleidingen en cursussen aan op het gebied van Projectmanagement en Commissioning, oftewel over kwaliteitsbeheersing en prestatieborging van installaties in de gebruiksfase.

Lees alle informatie

Advies nodig?

We helpen je graag verder. Stuur ons je verzoek.

Toe aan de volgende stap in je carrière?

Beginnen met een cursus of opleiding Projectmanagement en Commissioning? Je kunt verschillende Projectmanagement en Commissioning cursussen of erkende opleidingen volgen via TVVL zoals BIM Coördinator.

Wil je jezelf binnen de installatietechniek ontwikkelen op het gebied van Projectmanagement en Commissioning? Dan ben je bij TVVL aan het juiste adres. TVVL heeft een breed aanbod aan opleidingen en cursussen waar je jezelf mee kunt ontwikkelen naast je huidige loopbaan. Wij hebben diverse post hbo of post mbo erkende opleidingen of cursussen met TVVL Certificaat.

In onderstaande keuzehulp zie je alle cursussen en opleidingen binnen de leerlijn Projectmanagement en Commissioning. Ook zie je welke vooropleiding of kennisniveau je nodig hebt om in te stromen (links) of welke vervolgopleidingen je verder helpen in je loopbaan.

Alle Projectmanagement en Commissioning cursussen

Veelgestelde vragen over Projectmanagement en Commissioning

Wat is commissioning?

Wil je een cursus volgen tot commissioning specialist of manager? Dan ben je bij TVVL aan het juiste adres. Maak bij TVVL een keuze uit erkende post-hbo opleidingen, post-mbo opleidingen, kortlopende of langere cursussen.

Commissioning richt zicht op kwaliteitsbeheersing en prestatieborging van installaties. Dit is van toepassing bij installaties van zowel nieuwbouw als bestaande bouw. Commissioning is een term wat in de procestechniek wordt gebruikt. Door een groeiende interesse van opdrachtgevers in de kwaliteitsborging en het behalen van de comfort- en of energieprestatie voor hun gebrouwen neemt de belangstelling in commissioning toe. Commissioning is een verplicht onderdeel voor de prestatieborging van gebouw en installatie. Het levert binnen de duurzaamheidkeurmerken BREEAM-NL en LEED credits op.

Om de kwaliteit en prestaties van de installaties te kunnen waarborgen heb je een commissioning specialist of manager nodig. Door een systematische werkwijze zorgen zij ervoor dat de prestatie van het gebouw en de installatie worden geborgd en verbeterd. Zo bewaakt een commissioning specialist en manager of de installaties aan de gedefinieerde doelstellingen en criteria in de uitgangsdocumenten van de opdrachtgever voldoen. Denk aan het thermisch comfort, energie-effiency, luchtkwaliteit, indoorluchtkwaliteit en beheer en onderhoud. Hierdoor worden faalkosten voorkomen.

TVVL biedt twee commissioning cursussen aan: Commissioning Specialist en Commissioning Manager.

Wat betekent projectmanagement binnen de installatietechniek?

Op zoek naar een cursus projectmanagement binnen de installatietechniek? TVVL biedt diverse cursussen aan om jouw sociale vaardigheden te ontwikkelen om succesvol een project kunnen leiden of aansturen.

Binnen projectmanagement hou je jezelf bezig met het plannen, organiseren, coördineren, adviseren, uitvoeren en controleren van projectactiviteiten. Dit met als doel om specifieke doelen en resultaten bereiken binnen een bepaalde tijd, met beperkte middelen en budget. Het gaat hierbij om het leiden van technische installatie sector projecten die worden uitgevoerd om een bepaald product, dienst of resultaat op te leveren.

Om een project goed te laten verlopen is communicatie, samenwerking en stakeholdermanagement van belang. Dit om ervoor te zorgen dat alle betrokken partijen op de hoogte zijn van de voortgang en verwachtingen van een project.

TVVL heeft diverse projectmanagement cursussen: de cursus Adviesvaardigheden en de cursus Communiceren vanuit je kracht.

Wat voor cursussen en opleidingen Projectmanagement en Commissioning kun je volgen bij TVVL?

De cursus Communiceren vanuit je Kracht leert je om de juiste gesprekspartner te zijn binnen jouw technische vakgebied. De kracht van onze cursus communiceren is dat wij de taal van de sector spreken en technici met gelijksoortige uitdagingen en in herkenbare situaties bij elkaar brengen. De cursus Communiceren vanuit je kracht is een cursus om jouw communicatieve vaardigheden te verbeteren. Je wilt namelijk goed contact onderhouden met mensen die voor het slagen van jouw werk van belang zijn.

De cursus Adviesvaardigheden helpt je om betere adviezen te geven en daarnaast werk je aan je adviesvaardigheden. Door te werken aan je adviesvaardigheden kun je een adviserende rol pakken binnen jouw organisatie, zodat er beter naar jouw ideeën wordt geluisterd. Je wilt je ideeën namelijk overtuigend kunnen verwoorden en goed voorbereid het gesprek aangaan.

De opleiding BIM Coördinator leert je om data te beheren en delen met behulp van internationale BIM-standaarden. Door het volgen van deze Post-HBO geregistreerde opleiding leer je hoe BIM resulteert in betere beslissingen in gebouwprestaties, efficiëntie en het terugdrinken van fouten en (faal)kosten. Hiervoor is vakinhoudelijk en technische, functionele kennis nodig. Daarnaast wordt er gewerkt aan managementvaardigheden, persoonlijke ontwikkeling en krijg je coaching.

Hou je jezelf als technici bezig met kwaliteitsbeheersing en prestatieborging van installaties in zowel nieuwbouw als bestaande bouw? In de cursus Commissioning Specialist leer je zelfstandig een commissioning plan op te stellen. Daarnaast voer je commissioning activiteiten uit en leer je Cx-rapportages opstellen en accorderen. Heb je deze cursus succesvol afgerond dan kun je jezelf verder specialiseren tot Commissioning Manager. De cursus Commission Manager is verantwoordelijk voor het commissioning plan en de rapportage. Degene stuurt het commissioningteam aan bij de uitvoering van de activiteiten.

Voor wie zijn de cursussen en opleidingen Projectmanagement en Commissioning bedoeld?

Als je werkzaam bent als mbo-technici binnen een installatiebedrijf, adviesbureau, opdrachtgever of overheid en je jezelf wilt verdiepen in de theorie van het leidinggeven dan is de cursus Projectleider Techniek voor jou geschikt. Het is een online cursus.

De cursus Adviesvaardigheden en de cursus Communiceren vanuit je Kracht zijn cursussen die bedoeld zijn voor technici die contact hebben met interne en externe stakeholders. Vanuit hun rol moeten ze invloed kunnen uitoefenen door middel van adviesvaardigheden en de juiste communicatieve vaardigheden. Zo zal je contact hebben met projectleiders, adviseurs en installatietechnici.

De Post HBO opleiding BIM Coördinator is bedoeld voor BIM modelleurs die de stap (gaan of willen) maken naar BIM Coördinator. Zij willen hun kennis, projectcommunicatie en clash management naar een expert niveau tillen. Tijdens de opleiding leer je jouw team te sturen naar een toekomst proof ontwerpproces.

Tenslotte zijn de Commissioning cursussen bedoeld voor technici die zich bezighouden met kwaliteitsbeheersing en prestatieborging van installaties. Waarbij je als technici bij de cursus Commissioning Specialist leert om een commissioning plan op te stellen. In de vervolgcursus Commissioning Manager word je opgeleid tot verantwoordelijke van het commissioning plan en stuur je het commissioning team aan.

Op welk niveau zijn de cursussen en opleidingen Projectmanagement en Commissioning van TVVL?

De opleiding BIM Coördinator is een Post-HBO opleiding. Bim Coördinator staat geregistreerd en onder toezicht van de Stichting Post Hoger Beroeps Onderwijs (SPHBO). Het niveau van deze Post HBO-opleiding is hbo+. Vaak zijn Post-HBO opleidingen gericht op mensen met werkervaring.

Voor de cursus Adviesvaardigheden en Communiceren vanuit je kracht is geen specifieke vooropleiding vereist. Bij de cursus communiceren verwachten we een open houding en jezelf je verantwoording neemt over je eigen leerdoelen.

Voor de cursus Projectleider Techniek is een relevante mbo diploma (niveau 4) nodig. Ook een have- of vwo-diploma met exacte vakken voldoet.

Om de cursus Commissioning Specialist te volgen heb je een succesvol afgeronde hbo-opleiding of eventueel mbo-opleiding, bestaande uit of aangevuld met relevante technische kennis uit het vakgebied bouwkunde, civiele techniek, werktuigbouwkunde, elektrotechniek en/of technische bedrijfskunde. Bijvoorbeeld de opleiding TVVL Luchtbehandelingstechniek of gelijkwaardig. Hetzelfde geldt voor de cursus Commissioning Manager alleen dan nog aangevuld met de TVVL cursus Commissioning Specialist of vergelijkbare opleiding. Om het niveau te kunnen garanderen kan het inleveren van een portfolio onderdeel zijn van de toelating tot de cursus Commissioning Manager.