Leerlijnen

Leerlijn Klimaattechniek

Bij TVVL bieden wij diverse Klimaattechniek opleidingen en cursussen zoals de opleiding Luchtbehandelingstechniek.

Lees alle informatie

Advies nodig?

We helpen je graag verder. Stuur ons je verzoek.

Toe aan de volgende stap in je carrière?

Wil jij starten met een cursus of opleiding binnen de Klimaattechniek? TVVL heeft een breed aanbod waarmee je je kunt blijven ontwikkelen als professional naast je baan. Bij TVVL kun je kiezen voor een erkend post hbo of post mbo opleidingen met diploma’s, maar ook voor cursussen met een TVVL Certificaat.

In onderstaande keuzehulp zie je alle cursussen en opleidingen binnen de leerlijn Klimaattechniek. Ook zie je welke vooropleiding of kennisniveau je nodig hebt om in te stromen (links) of welke vervolgopleidingen je verder helpen in je loopbaan.

Alle Klimaattechniek cursussen

Veelgestelde vragen over Klimaattechniek

Wat is klimaattechniek?

Wil jij starten met een cursus of opleiding binnen de klimaattechniek? TVVL heeft een breed aanbod waarmee je je kunt blijven ontwikkelen op het gebied van ontwerpen en een integrale samenwerking.

Het begrip klimaattechniek kun je omschrijven als de techniek om invloed uit te oefenen op de binnenruimtes van een verblijf. Je kunt het ook wel klimaatbeheersing noemen. Het gaat hier dan om het ontwerpen, installeren en beheren van klimaatinstallaties in gebouwen in de vorm van luchtvochtigheid, ventilatie, verwarming, energieterugwinning en koeling/ airconditioning.

Een bekende TVVL opleiding binnen de klimaattechniek is luchtbehandelingstechniek. Deze post-hbo opleiding behandelt de meeste actuele en relevante onderwerpen op het gebied van luchtbehandeling, comfort, klimaattechniek en duurzaamheid. Luchtbehandelingstechniek is al meer dan 25 jaar post-hbo geregistreerd!

Wat voor cursussen en opleidingen Klimaattechniek kun je volgen bij TVVL?

Er zijn verschillende klimaattechniek cursussen en opleidingen te volgen bij TVVL. Het begint allemaal bij een goed ontworpen klimaatinstallatie om een comfortabel binnenklimaat in gebouwen te realiseren. Met de opleiding Technicus klimaatinstallaties leer je de basisaspecten voor het ontwerpen van klimaatinstallaties. Dit is een post-mbo geregistreerde klimaattechniek opleiding.

In navolging op deze klimaattechniek opleiding kun je de opleiding Luchtbehandelingstechniek volgen. Deze opleiding is ervoor bedoeld om gedegen kennis te verkrijgen van de grondbeginselen van luchtbehandelingstechniek ten behoeve van kantoor- en utiliteitsgebouw. Dit is een post-hbo geregistreerde klimaattechniek opleiding. TVVL heeft binnen de opleiding luchtbehandelingstechniek een aantal specialisaties waar cursisten zich verder in kunnen ontwikkelen. Dit zijn de cursussen en opleidingen: Luchtbehandeling Speciale Ruimten, Geluid in Technische Installaties, Hydraulische Schakelingen voor Verwarmen en Koelen en Expert Binnenklimaattechniek. Alle vier de opleidingen/ cursussen zijn minimaal op hbo-niveau.

Een andere relevante vooropleiding voor luchtbehandelingstechniek is de cursus Werktuigkunde voor Elektrotechnici. Deze cursus verschaft inzicht in de werking en problematiek van W-installaties. De cursus stelt je in staat technische installaties integraal te beoordelen. Daarnaast bieden wij nog een e-learning Klimaattechniek aan. Deze online cursus bestaat uit twee modulen. Binnen de e-learning staat het Mollier h/x-diagram centraal. In deze twee modulen leer de basisbegrippen en -berekeningen.

Voor wie zijn de cursussen en opleidingen Klimaattechniek bedoeld?

Krijg jij in je werk te maken met klimaattechnische installaties? En ben jij werkzaam als ervaren technici in de functie als adviseur, ontwerper, monteur of inspecteur dan zijn de cursussen en opleidingen Klimaattechniek van TVVL voor jou bedoeld!

De techniek voor het beheersen van het binnenklimaat van gebouwen is voortdurend in ontwikkeling. De gestelde eisen aan comfort, gezondheid en energiegebruik worden hoger. De opleiding Luchtbehandelingstechniek behandelt de relevante onderwerpen op het gebied van luchtbehandeling, comfort en klimaattechniek. Door een regelmatige update wordt de meest actuele informatie aan de cursisten overgedragen.

Deze aanvullende klimaattechnische post-hbo opleiding is bedoeld voor hoger opgeleide en ervaren technici, die werkzaam zijn bij adviesbureaus, installatiebedrijven, leveranciers, opdrachtgevers of overheid. Hetzelfde geldt voor de cursussen en opleidingen: luchtbehandeling speciale ruimten, geluid in technische installaties, hydraulische schakelingen voor verwarmen en koelen en expert binnenklimaattechniek.

De opleiding Technicus Klimaatinstallaties is speciaal voor ontwerpers die zich willen specialiseren in klimaatinstallaties, werkzaam bij een ingenieursbureau, installatie adviesbureau, installatiebedrijf of leverancier van klimaatinstallaties. Deze opleiding is bedoeld voor mensen met minimaal een afgeronde mbo-opleiding in de techniek en werkzaam als beginnen ontwerper van klimaatinstallaties.

Op welk niveau zijn de cursussen en opleidingen Klimaattechniek van TVVL?

De cursussen en opleidingen binnen de leerlijn Klimaattechniek bestaan uit verschillende niveaus. Zo is de opleiding Technicus Klimaatinstallaties een post-mbo geregistreerde opleiding. De cursus werktuigkunde voor elektrotechnici is op mbo-niveau. Hetzelfde geldt voor de e-learning cursus klimaattechniek.

De opleidingen Luchtbehandelingstechniek, luchtbehandeling speciale ruimten en geluid in technische installaties zijn post-hbo geregistreerde opleidingen. De cursussen Hydraulische schakelingen voor verwarmen en koelen en Expert binnenklimaat zijn allebei ook op hbo-niveau.