Leerlijnen

Leerlijn Elektrotechniek

Bij TVVL bieden wij diverse opleidingen en cursussen aan op het gebied van Elektrotechniek, oftewel over de toepassing van elektriciteit in de gebouwde omgeving.

Lees alle informatie

Advies nodig?

We helpen je graag verder. Stuur ons je verzoek.

Toe aan de volgende stap in je carrière?

TVVL heeft verschillende Elektrotechniek cursussen en opleidingen zoals de opleiding Hogere Elektrotechniek.

Wil jij een opleiding of cursus volgen binnen de Elektrotechniek? Als professional kun je jezelf naast je baan bij TVVL blijven ontwikkelen met onze Elektrotechniek opleidingen en cursussen. Wij hebben verschillende post hbo en post mbo erkende opleidingen en cursussen met een TVVL Certificaat.

In onderstaande keuzehulp zie je alle cursussen en opleidingen binnen de leerlijn Elektrotechniek. Ook zie je welke vooropleiding of kennisniveau je nodig hebt om in te stromen (links) of welke vervolgopleidingen je verder helpen in je loopbaan.

Alle Elektrotechniek cursussen

Veelgestelde vragen over Elektrotechniek

Wat is elektrotechniek?

Op zoek naar een cursus of opleiding Elektrotechniek? TVVL biedt diverse cursussen en opleidingen Elektrotechniek aan.

Het begrip elektrotechniek kun je omschrijven als een technische discipline die zich bezighoudt met de studie en toepassing van elektriciteit. Het betekent dus letterlijk alle techniek die te maken heeft met elektriciteit. Elektrotechniek kom je op meerdere plekken tegen. Niet alleen in huis, maar ook in veel kantoorgebouwen. In gebouwen zijn namelijk steeds meer technische installaties nodig voor veiligheid, optimaal energiegebruik en comfort.

Gelukkig biedt TVVL verschillende cursussen en opleidingen binnen de Elektrotechniek. Zo bieden wij bijvoorbeeld de opleiding Elektrotechniek voor Werktuigkundigen. Deze (specifieke) cursus Elektrotechniek geeft werktuigkundigen inzicht in elektrotechnische installaties door gevoel te kweken voor begrippen en vuistregels.

Wat voor cursussen en opleidingen Elektrotechniek kun je volgen bij TVVL?

Er zijn verschillende elektrotechniek cursussen en opleidingen te volgen bij TVVL. Werk je op hbo-niveau of mbo-niveau met een aantal jaar werkervaring? Dan kun je de opleiding Hogere Elektrotechniek – fase 1 volgen.

Je wordt opgeleid tot leadengineer elektrotechnische bedrijfsinstallaties. Deze opleiding Elektrotechniek is een post-hbo geregistreerde opleiding. Na het succesvol afronden heb je gedegen kennis van de grondbeginselen, de wet- en regelgeving en het ontwerp van de elektrotechnische installaties voor gebouw- en bedrijfsinstallaties. In navolging op deze elektrotechniek opleiding kun je de opleiding Hogere Elektrotechniek – fase 2 volgen.

Cursisten worden meester op het gebied van integrale elektrotechnische bedrijfsinstallaties in gebouwen. Na het volgen van deze opleiding elektrotechniek kun je de nieuwste techniekenop het gebied van bedrijfsinstallaties, elektrificatie van de gebouwde omgeving, gelijkspanning etc. toepassen in je ontwerp, praktijk en beheersactiviteiten. Deze opleiding is ook post-hbo geregistreerd.

Als revelante vooropleiding op de Hogere Elektrotechniek opleiding kun je Elektrotechniek voor Werktuigkundigen volgen. Of kiezen voor een cursus Introductie Aarding in de Elektrotechniek.De opleiding Elektrotechniek voor werktuigkundigen is om inzicht te verwerven in de werking van E-installaties door gevoel te kweken voor begrippen, vuistregels en kennis van elektrotechniek.

De cursus Aarding in de Elektrotechniek is in het leven geroepen om basiskennis op te doen over aarding en toepassingen en functies van aarding in woningbouw en utiliteit. Waarbij een aantal praktische en toepasbare cases helpen inzicht te krijgen in het onderwerp en de regelgeving vanuit onder andere de NEN1010.

Welke nieuwe cursussen of opleidingen Elektrotechniek zijn er bij TVVL?

Momenteel zijn er een aantal nieuwe cursussen Elektrotechniek te volgen bij TVVL. De eerste nieuwe cursus Elektrotechniek is Introductie aarding in de elektrotechniek. Deze cursus heeft als leerdoel om basiskennis op te doen over aarding en toepassing en functies van aarding in woningbouw en utiliteit. Aarding is een bekende manier van het beveiligen van elektrische apparaten en installaties. Tijdens deze Elektrotechniek cursus leer je de belangrijkste basisprincipes.

Een andere nieuwe cursus/ workshop Elektrotechniek is PV-Panelen en zonnestroom. Deze workshop behandelt de installatie met een omvang die nog op een laagspanningsnet aangesloten wordt. Binnen deze elektrotechniek cursus worden vijf verschillende montagewijzen hierbij als leidraad gebruikt. Natuurlijk worden ook de relevante voorschriften besproken. Voor allebei de elektrotechniek cursussen geldt dat er minimaal mbo-niveau als vooropleiding nodig is. Beide cursussen zijn laagdrempelig om kennis te maken met de basisprincipes- en eigenschappen van het onderwerp.

Als voorbereiding op de opleiding Hogere Elektrotechniek zijn wij momenteel bezig met de ontwikkeling van een basis elektrotechniek opleiding. De opleiding geldt als voorbereiding op de Hogere Elektrotechniek Fase 1. Het is een elektrotechniek opleiding op mbo-4 niveau. Alleen op zoek naar het opfrissen van jouw basiskennis over wiskunde en/of natuurkunde? Volg dan onze Schakelcursus toegepaste Wiskunde en Natuurkunde.

Voor wie zijn de cursussen en opleidingen Elektrotechniek bedoeld?

Overal wordt geschreeuwd om personeel. In de zorg, het onderwijs en het openbaar vervoer. De techniek is hier geen uitzondering op. De komende decennia moeten 7 miljoen woningen en 1 miljoen andere gebouwen worden omgebouwd omdat we van het gas af moeten. Daar zijn een hoop technici voor nodig om al dat werk uit te voeren. Onze cursussen en opleidingen Elektrotechniek helpen om kennis te geven en inzicht voor de oplossingen aan te dragen die we nodig hebben. Zo is de Hogere Elektrotechniek fase 1 opleiding bedoeld voor de elektrotechnisch ontwerper die behoefte heeft aan een aanvullende inhoudelijke opleiding. Fase 2 van de Hogere Elektrotechniek opleiding is voor iedereen die fase 1 heeft gevolgd en zich verder willen specialiseren in het ontwerpen van integrale elektrotechnische bedrijfsinstallaties.

De cursus Elektrotechniek Werktuigkundigen is bedoeld voor werktuigkundig geschoolde medewerkers. Maar is ook uitstekend geschikt voor bijvoorbeeld gebouwbeheerders, architecten of medewerkers van leveranciers die meer willen weten van de elektrotechnische installatie in de gebouwde omgeving. De twee nieuwe cursussen (Introductie aarding in de elektrotechniek en PV-Panelen en zonnestroom) binnen de leerlijn elektrotechniek is voor iedereen bedoeld om kennis te maken met de basisprincipes en -eigenschappen van het onderwerp.

Op welk niveau zijn de cursussen en opleidingen Elektrotechniek van TVVL?

De opleiding hogere elektrotechniek fase 1 staat geregistreerd en onder toezicht van de Stichting Post Hoger Beroeps Onderwijs (SPHBO). Hetzelfde geldt binnenkort voor de hoge elektrotechniek fase 2 opleiding. Deze is momenteel in aanvraag bij Stichting Post Hoger Beroeps Onderwijs Nederland.

De opleiding Elektrotechniek voor Werktuigkundigen is ook op hbo-niveau. Als vooropleiding heb je een hbo-diploma of mbo-diploma met enkele jaren relevante werkervaring nodig. De nieuwe cursussen Elektrotechniek (introductie aarding in de elektrotechniek en PV-Panelen en zonnestroom) zijn allebei op mbo-niveau. Deze cursussen vragen om een vooropleiding op minimaal mbo-niveau met minimaal één of enkele jaren werkervaring.