Wil je deelnemen aan deze expertgroep? Dat kan alleen als je persoonlijk lid bent van TVVL.
Vanuit de installatietechniek betekent een circulaire denkwijze een radicaal andere denkwijze. Vanuit de markt is er al veel aandacht voor circulaire bouwmaterialen, maar over circulaire gebouwinstallaties is nog weinig bekend. Dit ondanks dat bij een gemiddeld nieuwbouwproject het materiaalgebruik voor gebouwinstallaties circa 20-30% is, en dit alleen maar toe zal nemen hoe meer gebouwen richting energieneutraal gaan.
In het kader van circulair bouwen wil de expertgroep Circulaire Gebouwinstallaties een strategie ontwikkelen waarmee circulaire gebouwinstallaties ontworpen kunnen worden (vergelijkbaar met de trias energetica). Daarvoor heeft de expertgroep een project in het leven geroepen. Lees meer over onze projecten.
Gebouwen zullen de komende jaren véél comfortabeler, veiliger én energiezuiniger moeten worden. Om dit te realiseren krijgen gebouwinstallaties steeds meer een leidende rol in de bouwsector.
Wil je helpen met het ontwikkelen van een strategie om circulaire gebouwinstallaties te ontwerpen en heb je zin om met gelijkgestemden samen te komen? Sluit je dan bij ons aan! Je kan hiervoor contact opnemen met onze collega Esmeralda Pondman via de button bovenaan de pagina.
Lees het interview met Bart Advokaat en Nordin Oudshoorn, adviseurs bij adviesbureau Merosch voor duurzame bouw. Zij schreven een Programma van Eisen Circulaire Installaties om de circulaire transitie in de bouw te versnellen.
Brancheorganisatie Techniek Nederland, Dutch Green Building Council (DGBC) en kennisplatform TVVL overhandigden de Actieagenda vandaag tijdens de conferentie Circulair Bouwen aan Morgen.
De expertgroep Circulaire Installaties werkt samen met het Rijksvastgoedbedrijf aan een methodiek voor het beoordelen van aanbiedingen op hun circulaire waarde.
Techniek Nederland, TVVL en DGBC organiseren vier sessies waarin een groep experts inzichtelijk maakt waar we staan op weg naar een circulaire installatiebranche en welke concrete acties nodig zijn om de transitie te versnellen. Iedere sessie staat een ander thema centraal.
De circulariteitsschijf is een praktisch stappenmodel (zoals een trias energetica) dat experts helpt met het stellen van de juiste vragen en op zoek te gaan naar oplossingen: de circulariteitsschijf. De tool geeft bij het ontwerpen van installaties structuur aan het circulaire denkproces.
Olaf Oosting gaat in deze aflevering in gesprek met Bert van Dorp van Orange Climate en Jim Teunizen van Alba Concepts over de voortdurende groei in de consumptie van technische materialen en de complexiteit van circulaire materialen in een wereld waar echte hernieuwbaarheid nog altijd een ongrijpbaar doel lijkt te zijn.