Nieuws 7 december 2023

Winnaars B.J. Maxprijs 2023

Een traditioneel onderdeel van de TVVL Techniekdag is de uitreiking van de B.J. Max Prijs. Deze onderscheiding wordt al enkele jaren uitgereikt aan een ‘aanstormend talent’ en aan een ‘bewezen talent’ die op toegankelijke wijze een studie of onderzoek hebben gepubliceerd.

Het aanstormend talent dat door juryleden, Rob van Bergen en Laure Itard werd gehuldigd was Henry Lootens. Hij is specialist in elektrotechniek en energie, en heeft met zijn kritische en soms wat recalcitrante houding al veel gepubliceerd over onder meer consumenten die prosumenten worden en de noodzaak van een omslag naar gelijkstroom in plaats van wisselstroom. “Deze prijs is in elk geval een bevestiging dat ik niet helemaal gek ben”, zo nam Lootens de prijs met een glunderend gezicht in ontvangst.

Voor het ‘bewezen talent’ kreeg Ed Rooijakkers de onderscheiding. Hij is adviseur bij Halmos en sinds enige tijd ook directeur van de Stichting ter Bevordering van Wetenschappelijk Onderwijs en Onderzoek Installatietechniek (Stichting WOI). Al meer dan tien jaar publiceert Rooijakkers over de noodzaak om energieverspilling uit utiliteitsgebouwen te krijgen. Door concrete maatregelen te beschrijven wil hij in tien jaar tijd alle verspilling uit de gebouwen krijgen. “We hebben nog een paar jaar te gaan”, zo zei Rooijakkers gekscherend, maar met als serieuze ondertoon dat er nog een lange weg te gaan is.

Voor meer informatie over de B.J. Max Prijs, ga naar deze pagina. Hieronder vind je de video’s van de bekendmaking van de winnaars van de B.J. Max Prijs 2023.