Datagedreven energieoptimalisatie in de gebouwde omgeving
Auteur: Nard Geerts, Energiepartners“Analyse van het energieverbruik leidt gemiddeld tot 15% besparing zonder noemenswaardige investeringen”
“Give me data, I can’t make bricks without clay”. Dit is één van de quotes die energiepartners gebruikt in haar doel om het MKB te ondersteunen met kennis en hulpmiddelen om het energieverbruik en daarmee de CO2 -uitstoot te verminderen. Zonder data geen inzicht en zonder inzicht geen plan van aanpak om doelgerichte energiebesparingsacties vast te stellen. In de EML2023, de Erkende Maatregelen Lijst 2023, is de maatregel GA1 “Pas een automatisch energieregistratie en -bewakingssysteem (EBS) met rapportagefunctie toe” opgenomen. Doel is dat de gebruiker van het pand éénmaal per half jaar naar het energieverbruik kijkt om zo mogelijke besparingen te signaleren en uit te voeren. En dat is een goede zaak!
Waarom maandelijkse energiecontrole niet voldoende is
Bijna alle functionarissen die verantwoordelijk zijn voor het energieverbruik registreren al jaren het maandelijkse verbruik, zien of er afwijkingen zijn en geven daar vervolgens een verklaring voor; we hebben meer geproduceerd, het was een koude winter, we hebben verbouwd etc. Eigenlijk zegt het monitoren van het maandverbruik niet veel, het is slechts een trendindicatie en zegt niets zegt over de mate van het energie-efficiency. Een LBK die altijd aanstaat wordt bijvoorbeeld niet gesignaleerd.
De genoemde EML maatregel GA1 is in potentie de beste maatregel uit de gehele lijst! Als heel BV-Nederland de instellingen van de installaties zou optimaliseren, dan hebben we een besparing van minimaal 15% te pakken (ervaring van Energiepartners) zonder investeringen en hebben daarmee een substantiële bijdrage geleverd aan de doelstelling om in 2030 50% minder CO2 uit te stoten. De eerste stap in de Trias-Energetica.
Inzicht is één ding, actie een ander
Zover is het echter nog lang niet. Bedrijven krijgen nu de verplichting opgelegd, de software wordt aangeschaft of door het energiebedrijf beschikbaar gesteld en vervolgens wordt er onvoldoende gedaan met de inzichten die deze grafieken te bieden hebben. Een gemiste kans. Anderzijds is het begrijpelijk dat niet iedereen deze grafieken op de juiste wijze kan interpreteren. Het vraagt kennis, oefening en bekendheid met het gebouw en de installaties.
Ook zijn er geautomatiseerde vergelijkingstools. Deze zijn echter beperkt, het rekent gemiddeldes uit, vergelijkt deze met panden van hetzelfde bouwjaar en signaleert mogelijk afwijkingen. De werkelijke analyse van het energieverbruik vraagt echter ook om kennis van het gedrag van de gebruiker, de aanwezige processen en de installaties.
Data-analyse kan ingezet worden voor verschillende vraagstukken:
- Verhoging van de energie-efficiency van het pand;
- Mogelijke oplossingsrichtingen bij de snelgroeiende netcongestieproblematiek en
- Bij de bepaling van de capaciteit van een warmtepomp
Meer weten? Bezoek Vakbeurs Energie
Is jouw nieuwsgierigheid geprikkeld en wil je meer weten? Kom dan op 15 oktober naar Vakbeurs Energie. Hier geeft Nard Geerts samen met Jochem Mark (Siemens) en Ruben Harmsen (OMH) een presentatie over Data-gedreven Energieoptimalisatie in de Gebouwde Omgeving.
Meld je gratis aan via de registratielink van TVVL.