Interesse?

Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht.

Rendement fors hoger dan van een HR-ketel

Gasabsorptiewarmtepompen leveren een forse bijdrage aan energiebesparing in zwembaden. Dit blijkt uit een prestatiemeting van een aantal warmtepomp-installaties. Het praktijkrendement van de gasabsorptiewarmtepomp is weliswaar lager dan de fabrikant in zijn specificaties opgeeft, maar fors hoger dan het rendement van een HR-ketel.

AANLEIDING Na een workshop bij DWA installatie en energieadvies in Bodegraven hebben diverse zwembadeigenaren en exploitanten te kennen gegeven interesse te hebben in de plaatsing van een gasgestookte absorptiewarmtepomp. Hiervoor is een quickscan ontwikkeld door DWA installatie en energieadvies en Sportfondsen Nederland NV. Daarmee kan snel worden geconstateerd of een warmtepomp voor een zwembad kostenefficint in te zetten is.Diverse exploitanten toonden interesse in deze vorm van energiebesparing. Daarom is subsidie aangevraagd in het kader van de regeling . Reductie Overige Broeikasgasssen (ROB).

Auteur(s): Ing. P. (Peter) Pieper en ing. T.J. (Theo) Klok, DWA installatie- en energieadvies; M.R. (Maarten) Uiterwijk, Sportfondsen Nederland

Lees meer in de PDF