Interesse?

Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht.

Huidige trends 
 

De Glastuinbouw in Nederland is met 9% van het gasverbruik (= ± 4 miljard m3) een grote energiegebruiker. Daar staat tegenover dat de glastuinbouw de laatste jaren zo’n 10% (= 11 miljard kWh y-1) van de Nederlandse elektriciteitsproductie voor haar rekening neemt, dankzij het veelvuldig gebruik van warmte/kracht-installaties [1]. De glastuinbouwsector heeft een convenant met de overheid gesloten: ‘Schone & Zuinige Agrosectoren 2008-2020’. Er moet nog veel gebeuren om de doelstellingen van dit convenant te realiseren. Dit artikel biedt een beknopt overzicht van de status en een doorkijk naar de toekomst.
 

De volgende doelstellingen zijn in het convenant opgenomen:   nieuwe kassen zijn in 2020 klimaatneutraal;   nieuwe kassen hebben dan ten opzichte van 1990 een 48% lagere CO2uitstoot;   kassen gebruiken in 2020 tenminste 20% duurzame energie;   de energieefficintie (m3 gas per eenheid product) verbetert met 2% per jaar van 100 in 1990 naar 47 in 2020.
 

Auteur(s): Ing. F.L.K. (Frank) Kempkes, onderzoeker Wageningen UR Glastuinbouw; ir. G.L.A.M. (Gert-Jan) Swinkels, onderzoeker Wageningen UR Glastuinbouw; dr.ing. Th.H. (Theo) Gieling, senior wetenschappelijk onderzoeker Wageningen UR Glastuinbouw; ir. S. (Siebe) Broersma, onderzoeker Bouwkunde TU Delft
 

Lees meer in de PDF