Interesse?

Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht.

Duurzaam renoveren heeft de toekomst, blijkt uit onderzoek in het kader van Building Brains. De vraag is alleen: hoe renoveer je duurzaam? Een onderzoeksgroep met medewerkers van de bedrijven cepezed, DHV, KOW en Yacht hebben onderzocht hoe verschillende renovatieconcepten scoren. Er zijn vier renovatieconcepten met elkaar vergeleken: energie neutraal renoveren door middel van duurzame energieopwekking, toepassen van het passiefhuisprincipe, toepassen van een tweedehuidfaade en toepassen van een decentrale, gevel-gentegreerde installatie. Uit de studie kwamen twee geoptimaliseerde concepten voor een energieneutrale kantoorrenovatie naar voren.

  KANTOORVOORRAAD
De kantoorvoorraad in Nederland bestaat uit circa 46.200.000 m2 verhuurbaar vloeroppervlak. Hiervan is 72% gebouwd voor 1995. Dit is het jaar waarin de energieprestatie-eisen voor het eerst in het Bouwbesluit zijn opgenomen. De energieprestatie-eisen van 1995 komen overeen met het huidige energielabel C. Sinds 1 januari 2010 huurt de Rijksoverheid alleen kantoren met minimaal energielabel C, conform het duurzaam inkoopbeleid van de overheid. De Rijksgebouwendienst heeft 11% van alle kantoren in gebruik. Verwacht wordt dat steeds meer bedrijven zich zullen aansluiten bij de overheidsafspraken in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Gebouwen van vóór 1995 die sindsdien geen energetische verbeteringen hebben ondergaan, voldoen niet aan deze afspraken. Daardoor zijn ze slecht verhuurbaar. Eigenaren van deze panden zijn genoodzaakt hierop hun beleid te voeren. De mogelijkheden zijn: renoveren of slopen, gevolgd door nieuwbouw. Maar wat is de duurzaamste oplossing?

Auteur(s): Ir. D. (Diana) Deguelle, bouwkundig adviseur DHV; ir. M. (Marieke) Krijnen, bouwfysisch adviseur DHV; ir. J. (Joost) Heijnis, architectbureau cepezed

Lees meer in de PDF