Terug naar de kennisbank

'Bouwproces is soms net mikado" - interview Debby Slofstra

Interesse?

Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht.

Data en installatietechniek raken steeds meer met elkaar verweven, maar in de bouwketen komt dat nog onvoldoende tot uitdrukking. Die is vaak nog traditioneel ingericht, ziet Debby Slofstra, Country President bij Schneider Electric Nederland en de nieuwe voorzitter van TVVL. “Het doet me soms denken aan dat doorfluisterspelletje. De laatste in de rij geeft antwoord op een heel andere vraag dan de vraag die in het begin van de keten werd gesteld.”

mei dit jaar werd, na een grondige duurzame renovatie, het hoofdkantoor van Schneider Electric Nederland in Hoofddorp opnieuw feestelijk geopend. De verbouwing heeft Debby Slofstra veel geleerd. Belangrijkste les: een verbouwing is niet hetzelfde als het toepassen van bouw- en installatietechniek. Een
verbouwing gaat namelijk om ‘de vraag achter de vraag’, zoals Slofstra het noemt. En ook: “Het gaat niet om output – dat wat je realiseert – maar om outcome – dat wat je met het gerealiseerde beoogt.” 

Een verbouwing van je eigen hoofdkantoor betekent meer dan een upgrade van je gebouwbeheersysteem en het aanbrengen van een dikke laag isolatie. “Wij zijn een technisch bedrijf, dus voordat we het wisten zaten we met elkaar alleen maar over techniek te praten. Toen
zeiden we: laten we even een paar stappen terugzetten en ons realiseren dat we ons pand verbouwen opdat alle collega’s er fijn kunnen werken. En als het je doel is om dát te faciliteren, krijg je heel ander soort vragen.”

 

Lees meer in de PDF