Op 7, 8 en 9 oktober staan de Brabanthallen volop in het teken van innovatie, kennisdeling en business tijdens de Vakbeurs Energie. Na twee succesvolle eerdere deelnames, is ook TVVL weer van de partij bij Vakbeurs Energie in 2025.
Aanmelden
Binnenkort beschikbaar
Meer informatie
Nancy Cohen, T 088 4010615
e-mail
Na 3 succesvolle eerdere edities is TVVL ook in 2025 weer van de partij op Vakbeurs Energie
Als kennispartner van de beurs dragen we bij aan de inhoudelijke programmering. Elke beursdag staat er een inspirerende spreker vanuit TVVL op het Podium Energie. Daarnaast zijn we ook op de beursvloer te vinden met een stand gedurende de 3 dagen van de beurs.
Over Vakbeurs Energie
Vakbeurs Energie is hét jaarlijkse ijkpunt voor professionals om de balans op te maken op het gebied van energie. 3 dagen lang komt alles en iedereen op het gebied van energiebesparing en duurzame energieopwekking samen voor het grootste live energieplatform van Nederland. Op Vakbeurs Energie ervaren bezoekers de wereld aan mogelijkheden, van inkoop tot techniek en van regelgeving tot management. Bekijk de nieuwste oplossingen van dichtbij, neem deel aan interactieve lezingen en live demonstraties en doe waardevolle contacten op.
Zien we je daar?
Aanmelden voor de beurs is gratis . De aanmeldlink is binnenkort beschikbaar. Wij kunnen niet wachten om jou daar te zien. Zet de beurs vast in je agenda en houd deze pagina in de gaten voor meer informatie.
Locatie vakbeurs Energie:
Netcongestie oplossen, waar begin je?
Spreker: Peter van Duijssen – TVVL / HHS
De overbelasting van het elektrische net, de netcongestie, ontstaat vaak al bij de eindgebruiker. Iedereen – particulieren en bedrijven – heeft stroom nodig op hetzelfde moment, en levert zonne-energie op hetzelfde moment. Er zijn enorme pieken in het verbruik, en er zijn momenten dat er bijna geen vraag naar elektrische energie is. Bedrijven kunnen hierdoor vaak geen aansluiting op het net krijgen. Hoe lossen we dit op, welke technische mogelijkheden zijn er?
In deze presentatie laten we zien welke opties er zijn: hoe we met batterijopslag en vermogenselektronica de energievraag beter verdelen en daarmee een oplossing bieden voor netcongestie.
Vermogen vs Energie: de wereld van accu systemen en vermogen elektronica
Spreker: Damian Zuidervliet – NMI
Het Nederlandse elektriciteitsnet is een vermogensnet. Dit principe is robuust en simpel, zolang het maar ruim over gedimensioneerd is. Met de groeiende vraag naar elektriciteit en gebrek aan grondstoffen, ruimte of arbeidskracht, blijft de traditionele “kabeltje d’r bij” strategie maar tot beperkte maten realistisch. Hierdoor zoeken we steeds meer de limieten van ons Net op, tot het te laat is… Dit heeft een vraag in mij naar boven gehaald: “Hoe heilig blijft de 50Hz?”
De veranderende rol van de installateur in de energie- infrastructuur
Een gezamenlijke aanpak voor netcongestie
Spreker: Bram van Rijswijk – Alklima B.V
We willen allemaal duurzamer, slimmer en sneller. Maar terwijl de vraag naar elektrische klimaatsystemen explodeert, stokt de infrastructuur. Netcongestie groeit uit tot een bottleneck die innovatie vertraagt, projecten stillegt en klanten frustreert. Vanuit mijn rol als accountmanager bij Alklima deel ik tijdens deze presentatie waar wij als leverancier van klimaatsystemen in de praktijk tegenaan lopen. Wat zijn de gevolgen? Wat kunnen we wél doen? En hoe komen we samen verder, ondanks het volle net?
F-gassen, revisie, Fit for 55(EED, ERD en Eco Design) en Milieu Impact Gebouwen
Diverse vaak conflicterende regelgeving die invloed hebben op de ontwikkelingen van warmtepompen voor de Utiliteit. Wat zijn de keuzes die Alkima en Carrier maken
RePowerEU vraagt om keuzes – wat wordt de rol van waterstof?
De Europese energieregelgeving zet vol in op verduurzaming van de gebouwde omgeving. De vraag is of we het redden met warmtepompen, warmtenetten en zonnepanelen. Netcongestie, leveringszekerheid en systeemflexibiliteit dwingen ons verder te kijken. In deze sessie verkennen Bosch en Remeha de rol die waterstof, samen met slimme aansturing en (thermische) opslag, vervult in de energiemix van morgen.
“Een goed gebouw levert een topprestatie op Energie en op comfort en gezondheid
Het gaat de laatste jaren weer veel over Energie, en in deze deelsessie willen we ook stilstaan bij de recente wetenschappelijke inzichten en regelgeving op het gebied van comfort en gezondheid. In de wetenschap en beleid gaat het nog veel over “Pandemie bestendigheid”; hoe zorg je voor een echt gezond binnenklimaat? Als Orange Climate en Systemair hebben wij oplossingen klaarstaan. Kortom; in deze sessie gaan we van wetenschap, naar beleid, naar praktijk.”
De invulling van dit programma is een samenwerking met een aantal TVVL Kennispartners. Te weten:
Alklima
Bosch
Carrier
Niemand Raadgevende Adviseurs
Orange Climate
Remeha
Systemair
Verduurzaam je vastgoed slimmer met de BespaarSamen methode
Spreker: Marco Witschge – Techniek Nederland
In zijn presentatie zal Marco uitleggen hoe je met optimaal gebruik van data in het hele proces je vastgoed slimmer kunt verduurzamen. Per stap van deze open standaard aanpak bespreekt Marco daarbij diverse praktische en nuttige instrumenten.
BespaarSamen praktijkcase: onderwijsgebouwen
Spreker: Dave Baas – Renor
Hoe maak je van een ambitie op duurzaamheid en gezond binnenklimaat een werkende praktijk? In deze presentatie laat Renor zien hoe Yuverta – een onderwijsorganisatie met tientallen locaties – de stap maakte van losse projecten naar structureel duurzaam vastgoedbeheer. Geen standaard routekaart, maar een programmatische aanpak waarin beleid, techniek en gedrag met elkaar verbonden zijn. Samen met Yuverta ontwikkelde Renor een werkwijze die past bij de organisatie, met duidelijke rollen, gedeelde informatie en een ritme van plannen, uitvoeren en leren.
Het resultaat tot nu toe? Doelen uit de landelijke portefeuilleaanpak zijn al behaald, maar vooral: de aanpak is nu écht van henzelf. Verduurzaming en verbeteren van het binnenklimaat zijn niet iets wat ‘erbij komt’, maar zijn ingebed in hoe Yuverta werkt. Benieuwd hoe dat eruitziet? Kom luisteren – en neem inspiratie mee voor je eigen organisatie.
Snel inzicht in de ruimte binnen je stroomaansluiting
Spreker: Peter Reidsma – Stichting BespaarGarant
Snel en eenvoudig energiedata omzetten in netcongestie adviezen
Voor organisaties met een grootverbruikaansluiting. Met de NetruimteScan krijg je snel een eenvoudig een heldere analyse waar je piekverbruik zit en welke mogelijkheden er zijn om meer ruimte te creëren binnen je netaansluiting.
Met een concreet stappenplan realiseer je meer mogelijkheden binnen jouw bedrijf. Want… het kan zoveel beter achter de meter!
Ontwikkeld door Techniek Nederland, VNO-NCW en Stichting BespaarGarant
Op de stand van TVVL zullen dagelijks demonstraties gegeven worden met 2 practicum e-koffers waar je met de handen uit de mouwen gaat! Deze koffers worden bij verschillende van de elektro-opleidingen van TVVL ingezet om onze cursisten de fijne kneepjes van het vak te leren.
Situatie koffer 1: De bestaande situatie waarbij de installateurs trainen in traditionele installatietechnieken.
Situatie koffer 2: kijken we naar nieuwe technologieën (Solar, Batterijopslag en Laadpalen).
Bij beide opstellingen mag je de koffers bedienen of op een tablet iets instellen, waarmee je direct respons in de elektra in de koffer ziet.
Peter van Duijssen – TVVL / HHS
Prof. P. dr. ir. Peter van Duijsen (Prof. of Practice, IIT Guwahati, India, PhD 2003 TU Delft, NL) werkt al bijna 35 jaar met computersimulatie en vermogenselektronica. Na het behalen van zijn master in elektrotechniek en zijn werk aan de Technische Universiteit Delft, richtte hij Simulation Research op en ontwikkelde hij het simulatieprogramma CASPOC. Hij promoveerde in 2003 op het gebied van modellering en simulatie van vermogenselektronicasystemen. Momenteel leidt hij de R&D-afdeling bij Simulation Research. Sinds 2020 leidt hij het DC-LAB aan de Hogeschool THUAS in Delft en werd hij in 2020 benoemd tot Professor oP aan het IIT-Guwahati, India.
Damian Zuidervliet – NMI
“Na een praktische achtergrond van meterkasten vervangen en grondkabels graven, is de wereld van de DC Grids voor mij opengegaan. Onder leiding van meerdere mentors en experts uit de vermogens wereld, heb ik mijzelf kundig gemaakt in de nood en baat van alternatieve distributie methodes. Hoe vinden we de juiste balans in: Tijd – Geld – Ruimte en Grondstof schaarste; in combinatie met het toenemende gebrek aan arbeidskracht.
Momenteel houdt Damiën zich bezig met innovatie en wetgeving omtrent elektrische distributie, engineered energiesystemen en geeft les op diverse technische scholen om jongvolwassenen te leren intuïtief om te gaan met elektriciteit.”
Bram van Rijswijk – Accountmanager bij Alklima B.V.
Ik werk als accountmanager bij Alklima, de exclusieve distributeur van Mitsubishi Electric klimaatsystemen, vorm ik de schakel tussen ons bedrijf en installateurs door heel Nederland. In een dynamische markt waar verandering de enige constante is, focus ik op het proactief informeren van klanten over aankomende ontwikkelingen en oplossingen. Met een achtergrond in de procesindustrie, gestart met een Vapro C-opleiding en afgerond met een bachelor in Chemische Technologie, zijn procesmatig denken en oplossingsgericht werken mijn kernkwaliteiten.
Harm Valk – namens de TVVL Kennispartners| Senior adviseur bij Nieman RI
Marco Witschge – Coördinator van de BespaarSamen aanpak
Marco Witschge is coördinator van de BespaarSamen aanpak namens Techniek Nederland, TVVL, DGBC, ISSO en Platform Duurzame Huisvesting.
Dave Baas – Co-founder en Adviseur verduurzaming
Dave is één van de oprichters van Renor en als adviseur verduurzaming betrokken bij de ontwikkelingen voor Yuverta. Renor is Als adviseur heeft Dave meer dan 10 jaar ervaring op het gebied van het verduurzamen van gebouw en installaties. Ook is hij binnen TVVL actief als docent op de thema’s verduurzaming en datagedreven beheer en onderhoud.
Peter Reidsma – Stichting BespaarGarant – Kartrekker verduurzaming
Sinds 2020 is Peter Reidsma betrokken bij Stichting BespaarGarant. Deze stichting met in het bestuur vier branche organisaties ontwikkelt en beheert producten die de verduurzaming van utiliteitsgebouwen vereenvoudigt en versnelt.
Voor de ontwikkeling van deze tools en producten was Peter projectleider: standaard processen voor verduurzamingsprojecten, de rekentool TCO-calculator, energieprestatiecontracten, slimme financiering en nu als laatste de NetruimteScan.
Onvermoeibaar promoot hij de NetruimteScan bij gebouweigenaren, adviseurs en installateurs/aannemers. Daarnaast adviseert Peter in opdracht van gemeenten en provincies MKB-ers bij hun verduurzamingsplannen en netcongestieproblemen, inmiddels al ruim 1.000 MKB-ers geholpen!
Na 3 succesvolle eerdere edities is TVVL ook in 2025 weer van de partij op Vakbeurs Energie
Als kennispartner van de beurs dragen we bij aan de inhoudelijke programmering. Elke beursdag staat er een inspirerende spreker vanuit TVVL op het Podium Energie. Daarnaast zijn we ook op de beursvloer te vinden met een stand gedurende de 3 dagen van de beurs.
Over Vakbeurs Energie
Vakbeurs Energie is hét jaarlijkse ijkpunt voor professionals om de balans op te maken op het gebied van energie. 3 dagen lang komt alles en iedereen op het gebied van energiebesparing en duurzame energieopwekking samen voor het grootste live energieplatform van Nederland. Op Vakbeurs Energie ervaren bezoekers de wereld aan mogelijkheden, van inkoop tot techniek en van regelgeving tot management. Bekijk de nieuwste oplossingen van dichtbij, neem deel aan interactieve lezingen en live demonstraties en doe waardevolle contacten op.
Zien we je daar?
Aanmelden voor de beurs is gratis . De aanmeldlink is binnenkort beschikbaar. Wij kunnen niet wachten om jou daar te zien. Zet de beurs vast in je agenda en houd deze pagina in de gaten voor meer informatie.
Locatie vakbeurs Energie:
Netcongestie oplossen, waar begin je?
Spreker: Peter van Duijssen – TVVL / HHS
De overbelasting van het elektrische net, de netcongestie, ontstaat vaak al bij de eindgebruiker. Iedereen – particulieren en bedrijven – heeft stroom nodig op hetzelfde moment, en levert zonne-energie op hetzelfde moment. Er zijn enorme pieken in het verbruik, en er zijn momenten dat er bijna geen vraag naar elektrische energie is. Bedrijven kunnen hierdoor vaak geen aansluiting op het net krijgen. Hoe lossen we dit op, welke technische mogelijkheden zijn er?
In deze presentatie laten we zien welke opties er zijn: hoe we met batterijopslag en vermogenselektronica de energievraag beter verdelen en daarmee een oplossing bieden voor netcongestie.
Vermogen vs Energie: de wereld van accu systemen en vermogen elektronica
Spreker: Damian Zuidervliet – NMI
Het Nederlandse elektriciteitsnet is een vermogensnet. Dit principe is robuust en simpel, zolang het maar ruim over gedimensioneerd is. Met de groeiende vraag naar elektriciteit en gebrek aan grondstoffen, ruimte of arbeidskracht, blijft de traditionele “kabeltje d’r bij” strategie maar tot beperkte maten realistisch. Hierdoor zoeken we steeds meer de limieten van ons Net op, tot het te laat is… Dit heeft een vraag in mij naar boven gehaald: “Hoe heilig blijft de 50Hz?”
De veranderende rol van de installateur in de energie- infrastructuur
Een gezamenlijke aanpak voor netcongestie
Spreker: Bram van Rijswijk – Alklima B.V
We willen allemaal duurzamer, slimmer en sneller. Maar terwijl de vraag naar elektrische klimaatsystemen explodeert, stokt de infrastructuur. Netcongestie groeit uit tot een bottleneck die innovatie vertraagt, projecten stillegt en klanten frustreert. Vanuit mijn rol als accountmanager bij Alklima deel ik tijdens deze presentatie waar wij als leverancier van klimaatsystemen in de praktijk tegenaan lopen. Wat zijn de gevolgen? Wat kunnen we wél doen? En hoe komen we samen verder, ondanks het volle net?
F-gassen, revisie, Fit for 55(EED, ERD en Eco Design) en Milieu Impact Gebouwen
Diverse vaak conflicterende regelgeving die invloed hebben op de ontwikkelingen van warmtepompen voor de Utiliteit. Wat zijn de keuzes die Alkima en Carrier maken
RePowerEU vraagt om keuzes – wat wordt de rol van waterstof?
De Europese energieregelgeving zet vol in op verduurzaming van de gebouwde omgeving. De vraag is of we het redden met warmtepompen, warmtenetten en zonnepanelen. Netcongestie, leveringszekerheid en systeemflexibiliteit dwingen ons verder te kijken. In deze sessie verkennen Bosch en Remeha de rol die waterstof, samen met slimme aansturing en (thermische) opslag, vervult in de energiemix van morgen.
“Een goed gebouw levert een topprestatie op Energie en op comfort en gezondheid
Het gaat de laatste jaren weer veel over Energie, en in deze deelsessie willen we ook stilstaan bij de recente wetenschappelijke inzichten en regelgeving op het gebied van comfort en gezondheid. In de wetenschap en beleid gaat het nog veel over “Pandemie bestendigheid”; hoe zorg je voor een echt gezond binnenklimaat? Als Orange Climate en Systemair hebben wij oplossingen klaarstaan. Kortom; in deze sessie gaan we van wetenschap, naar beleid, naar praktijk.”
De invulling van dit programma is een samenwerking met een aantal TVVL Kennispartners. Te weten:
Alklima
Bosch
Carrier
Niemand Raadgevende Adviseurs
Orange Climate
Remeha
Systemair
Verduurzaam je vastgoed slimmer met de BespaarSamen methode
Spreker: Marco Witschge – Techniek Nederland
In zijn presentatie zal Marco uitleggen hoe je met optimaal gebruik van data in het hele proces je vastgoed slimmer kunt verduurzamen. Per stap van deze open standaard aanpak bespreekt Marco daarbij diverse praktische en nuttige instrumenten.
BespaarSamen praktijkcase: onderwijsgebouwen
Spreker: Dave Baas – Renor
Hoe maak je van een ambitie op duurzaamheid en gezond binnenklimaat een werkende praktijk? In deze presentatie laat Renor zien hoe Yuverta – een onderwijsorganisatie met tientallen locaties – de stap maakte van losse projecten naar structureel duurzaam vastgoedbeheer. Geen standaard routekaart, maar een programmatische aanpak waarin beleid, techniek en gedrag met elkaar verbonden zijn. Samen met Yuverta ontwikkelde Renor een werkwijze die past bij de organisatie, met duidelijke rollen, gedeelde informatie en een ritme van plannen, uitvoeren en leren.
Het resultaat tot nu toe? Doelen uit de landelijke portefeuilleaanpak zijn al behaald, maar vooral: de aanpak is nu écht van henzelf. Verduurzaming en verbeteren van het binnenklimaat zijn niet iets wat ‘erbij komt’, maar zijn ingebed in hoe Yuverta werkt. Benieuwd hoe dat eruitziet? Kom luisteren – en neem inspiratie mee voor je eigen organisatie.
Snel inzicht in de ruimte binnen je stroomaansluiting
Spreker: Peter Reidsma – Stichting BespaarGarant
Snel en eenvoudig energiedata omzetten in netcongestie adviezen
Voor organisaties met een grootverbruikaansluiting. Met de NetruimteScan krijg je snel een eenvoudig een heldere analyse waar je piekverbruik zit en welke mogelijkheden er zijn om meer ruimte te creëren binnen je netaansluiting.
Met een concreet stappenplan realiseer je meer mogelijkheden binnen jouw bedrijf. Want… het kan zoveel beter achter de meter!
Ontwikkeld door Techniek Nederland, VNO-NCW en Stichting BespaarGarant
Op de stand van TVVL zullen dagelijks demonstraties gegeven worden met 2 practicum e-koffers waar je met de handen uit de mouwen gaat! Deze koffers worden bij verschillende van de elektro-opleidingen van TVVL ingezet om onze cursisten de fijne kneepjes van het vak te leren.
Situatie koffer 1: De bestaande situatie waarbij de installateurs trainen in traditionele installatietechnieken.
Situatie koffer 2: kijken we naar nieuwe technologieën (Solar, Batterijopslag en Laadpalen).
Bij beide opstellingen mag je de koffers bedienen of op een tablet iets instellen, waarmee je direct respons in de elektra in de koffer ziet.
Peter van Duijssen – TVVL / HHS
Prof. P. dr. ir. Peter van Duijsen (Prof. of Practice, IIT Guwahati, India, PhD 2003 TU Delft, NL) werkt al bijna 35 jaar met computersimulatie en vermogenselektronica. Na het behalen van zijn master in elektrotechniek en zijn werk aan de Technische Universiteit Delft, richtte hij Simulation Research op en ontwikkelde hij het simulatieprogramma CASPOC. Hij promoveerde in 2003 op het gebied van modellering en simulatie van vermogenselektronicasystemen. Momenteel leidt hij de R&D-afdeling bij Simulation Research. Sinds 2020 leidt hij het DC-LAB aan de Hogeschool THUAS in Delft en werd hij in 2020 benoemd tot Professor oP aan het IIT-Guwahati, India.
Damian Zuidervliet – NMI
“Na een praktische achtergrond van meterkasten vervangen en grondkabels graven, is de wereld van de DC Grids voor mij opengegaan. Onder leiding van meerdere mentors en experts uit de vermogens wereld, heb ik mijzelf kundig gemaakt in de nood en baat van alternatieve distributie methodes. Hoe vinden we de juiste balans in: Tijd – Geld – Ruimte en Grondstof schaarste; in combinatie met het toenemende gebrek aan arbeidskracht.
Momenteel houdt Damiën zich bezig met innovatie en wetgeving omtrent elektrische distributie, engineered energiesystemen en geeft les op diverse technische scholen om jongvolwassenen te leren intuïtief om te gaan met elektriciteit.”
Bram van Rijswijk – Accountmanager bij Alklima B.V.
Ik werk als accountmanager bij Alklima, de exclusieve distributeur van Mitsubishi Electric klimaatsystemen, vorm ik de schakel tussen ons bedrijf en installateurs door heel Nederland. In een dynamische markt waar verandering de enige constante is, focus ik op het proactief informeren van klanten over aankomende ontwikkelingen en oplossingen. Met een achtergrond in de procesindustrie, gestart met een Vapro C-opleiding en afgerond met een bachelor in Chemische Technologie, zijn procesmatig denken en oplossingsgericht werken mijn kernkwaliteiten.
Harm Valk – namens de TVVL Kennispartners| Senior adviseur bij Nieman RI
Marco Witschge – Coördinator van de BespaarSamen aanpak
Marco Witschge is coördinator van de BespaarSamen aanpak namens Techniek Nederland, TVVL, DGBC, ISSO en Platform Duurzame Huisvesting.
Dave Baas – Co-founder en Adviseur verduurzaming
Dave is één van de oprichters van Renor en als adviseur verduurzaming betrokken bij de ontwikkelingen voor Yuverta. Renor is Als adviseur heeft Dave meer dan 10 jaar ervaring op het gebied van het verduurzamen van gebouw en installaties. Ook is hij binnen TVVL actief als docent op de thema’s verduurzaming en datagedreven beheer en onderhoud.
Peter Reidsma – Stichting BespaarGarant – Kartrekker verduurzaming
Sinds 2020 is Peter Reidsma betrokken bij Stichting BespaarGarant. Deze stichting met in het bestuur vier branche organisaties ontwikkelt en beheert producten die de verduurzaming van utiliteitsgebouwen vereenvoudigt en versnelt.
Voor de ontwikkeling van deze tools en producten was Peter projectleider: standaard processen voor verduurzamingsprojecten, de rekentool TCO-calculator, energieprestatiecontracten, slimme financiering en nu als laatste de NetruimteScan.
Onvermoeibaar promoot hij de NetruimteScan bij gebouweigenaren, adviseurs en installateurs/aannemers. Daarnaast adviseert Peter in opdracht van gemeenten en provincies MKB-ers bij hun verduurzamingsplannen en netcongestieproblemen, inmiddels al ruim 1.000 MKB-ers geholpen!
De derde editie van het TVVL Nationaal Congres Gebouwtechniek en Mens staat voor de deur! Tijdens dit congres ontdek je de nieuwste innovaties en ontwikkelingen in gebouwtechniek. Centraal staat de wisselwerking tussen technische systemen en de beleving van de mens in gebouwen – een thema dat actueler is dan ooit.
Deze masterclass is speciaal ontwikkeld voor gebouweigenaren en -beheerders die hun vastgoed willen optimaliseren. In één dagdeel krijg je inzicht in de strategische voordelen van GACS en de belangrijkste eisen uit de regelgeving, zoals de Europese EPBD-richtlijnen.
Een exclusief kijkje achter de schermen bij Thialf én zelf het ijs op. Dit event is speciaal voor alle mensen die zich actief inzetten voor TVVL.