Terug naar alle evenementen

TVVL Nationaal congres Gebouwtechniek en Mens

Dinsdag 19 september 2023 organiseren TVVL Expertgroepen Klimaattechniek en Gebouwautomatisering het TVVL Nationaal congres Gebouwtechniek en Mens. Zet de datum alvast in je agenda!

Informatie over dit afgelopen event

Locatie Antropia, Cultuur- en Congrescentrum
Datum 19 september 2023 12:00
Prijs

Regulier tarief (niet-leden) € 200,00
Persoonlijk of bedrijfslid TVVL € 135,00
Gepensioneerd lid TVVL € 40,00
TVVL Cursist KT 2022-2023 € 40,00
TVVL Cursist GB 2022-2023 € 40,00
Young professionals (<26 jaar) € 40,00

Alle vermelde prijzen zijn excl. 21% BTW. Op deelname aan onze bijeenkomsten zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.

Meer informatie
Amber van Marrewijk, T 088 4010605

Algemene informatie

TVVL Nationaal congres Gebouwtechniek en Mens
Icoon-Klimaattechniek.png

Dinsdagmiddag 19 september 2023 organiseren de TVVL Expertgroepen Klimaattechniek en Gebouwautomatisering het TVVL Nationaal congres Gebouwtechniek en Mens. Dit jaar bespreken we het thema: Robuustheid van gebouwen.

Icoon-Gebouwbeheer - small1Nieuwe ontwikkelingen in de wereld vergen veel van de mens. Twee ontwikkelingen hiervan zijn klimaatverandering en de razendsnelle ontwikkeling van datatechnologie. Het antwoord hierop is veelal automatiseren, nieuwe technieken, opleiding en kennisdeling. Dat is belangrijk, want zonder deze technologieontwikkelingen zijn deze uitdagingen niet aan te gaan.

De vraag hierbij is of de mens voldoende wordt meegenomen in deze ontwikkelingen. Kan de mens het volgen en is het te overzien? Gebouwen van de toekomst moeten energiezuinig, gifvrij en circulair zijn.

 • Als we willen dat ze dat daadwerkelijk zijn én blijven, zijn deze dan zo geavanceerd dat ze zichzelf continu analyseren en bijstellen?
 • Of zijn ze zo eenvoudig dat ze dat niet hoeven?
 • En wat betekent dat voor ontwerpers en installateurs, maar vooral voor eigenaren en gebruikers?

Tijdens het congres gaan we mens en techniek met elkaar verbinden. Daarbij gaan we in op technische ontwikkelingen en zijn benieuwd hoe dit de mens beïnvloedt. We hebben een interessant programma met verschillende sprekers, neem gerust een kijkje.

Programma

Het programma van TVVL Nationaal congres Gebouwtechniek en Mens

12:00 uur Ontvangst met broodjesbuffet
13:00 uur Welkom en interactieve opening door dagvoorzitters Wobbe van den Kieboom en Joep van der Velden
13:20 uur Toelichting op diverse KT en GA projecten door leden van de Expertgroep Klimaattechniek en Gebouwautomatisering
13:40 uur Plenaire lezing ‘Niets doen, met data – Circulariteit in het energiemanagement van de Lely Campus’ door Bram van der Smagt, Weverskade b.v.
14:05 uur Introductie parallelsessies
14:15 uur Korte pauze en naar parallelsessies
14:30 uur Parallelsessies zaal 1:

 • Duurzaam beheer en onderhoud vraagt om maximale inzet digitale middelen – Wilfred van der Plas, DWA
 • A.s.r. hoofdkantoor Paris-Proof and beyond – Jos Ruijter, A.S.R. en Kevin de Bont, Open to Control
Parallelsessies zaal 2:

 • GACS: Hoe maak je een GACS waardevol voor je gebouw – Dennis Verschoor, AYYA B.V.
 • Brains4Buildings voor slim onderhoud en slimme aansturing van gebouwen – Shalika Walker, TU Eindhoven (Engelse presentatie)
15:30 uur Korte pauze en naar parallelsessies
15:45 uur Parallelsessie zaal 1:

 • Circulariteit en embodied CO2 –  Ruben Zonnevijlle, DGBC en Olaf Oosting, Valstar Simonis
Parallelsessie zaal 2:

 • WEii & Energiekompas – Bert Elkhuizen, INNAX
16:15 uur Keynote: Moedig leiderschap, nieuwe systemen en relevante technologie – Paul Bessems, Weconomics
17:00 uur Afronding en afsluiting door de dagvoorzitters
17:10 uur Netwerken met hapje en drankje
18:00 uur Einde

 

Meer informatie over de lezingen:

Van 13.40 tot 14.05 uur

Plenaire lezing: ‘NIETS DOEN, MET DATA. CIRCULARITEIT IN HET ENERGIEMANAGEMENT VAN DE LELY CAMPUS’ – BRAM VAN DER SMAGT
Op de Lely Campus zijn ze druk bezig met onze eigen energietransitie. Dit zorgt voor veel kansen maar ook uitdagingen. Data speelt een belangrijke rol om uit te zoeken wat de beste toekomststappen zijn. Zeker als deze stappen een zo klein mogelijke footprint moeten hebben.

Bram van der Smagt, Sustainable Property Specialist bij Weverskade b.v.
Als Sustainable Property Specialist houdt Bram zich bezig met het duurzaam beheren van de vastgoedportefeuille van Weverskade. In deze diverse portefeuille zit onder andere de Lely Campus in Maassluis, maar ook een boerderij en een molen. Hier legt Brm zich onder andere toe op het energiebeheer (vanaf inkoop tot strategie) en de duurzame transitie voor het vastgoed. Bram werkt dagelijks met data uit de vele verschillende systemen in deze gebouwen.

Van 14.30 tot 15.00 uur

Parallelsessie zaal 1: DUURZAAM BEHEER EN ONDERHOUD VRAAGT OM MAXIMALE INZET DIGITALE MIDDELEN – WILFRED VAN DER PLAS
We vinden het heel normaal dat onze auto’s aangeven hoe zuinig we rijden. Dat ze ons waarschuwen als we voor onderhoud of een motorstoring naar de garage moeten. En dat we straks ‘zonder handen’ van A naar B kunnen, in slimme, autonome auto’s. Bij gebouwen biedt de digitalisering die mogelijkheden ook, maar we benutten die nog niet ten volle. Over niet al te lange tijd zullen we ons voor het beheer en onderhoud van gebouwen en installaties laten leiden door kunstmatige intelligentie, ‘digitale conciërges’ en smart contracts. En worden gebouwen zelfsturend. Dat leidt tot duurzame gebouwen en een langere levensduur van installaties. Een kijkje in de toekomst.

Wilfred van der Plas, Manager exploitatie consultancy bij DWA
Als technisch opgeleide generalist heeft Wilfred een brede interesse in wat mensen beweegt. Contact met mensen, samenwerken (ook internationaal) en kennis delen geven hem enorm veel energie. Zijn werkzaamheden kenmerken zich doordat daarin nieuwe ontwikkelingen en het oplossen van problemen centraal staan. Dat alles rondom de digitalisering van vastgoed met thema’s als data acquisitie, slimme data (tagging standards), monitoring, rule based analyse, machine learning, reporting (webtools en BI), digital twin en smart contracts (blockchain). Wilfred zijn drijfveren daarin zijn hoe we kunnen standaardiseren en schaalgrootte geven aan die ontwikkelingen met partners. Daarbij combineert hij graag de brede interne kennis over de verduurzaming van de gebouwde omgeving binnen DWA met de de wensen, behoeften, trends in de markt.

Parallelsessie zaal 2: GACS: HOE MAAK JE EEN GACS WAARDEVOL VOOR JE GEBOUW – DENNIS VERSCHOOR
Tijdens deze sessie wordt vertelt over de GACS-regelgeving op dit moment en in de toekomst. Ook wordt gesproken over de gevolgen voor vastgoed-eigenaren en kansen voor de markt.

Dennis Verschoor, Systeemarchitect bij AYYA Automation
Dennis Verschoor is een expert binnen de gebouwautomatisering. Zijn loopbaan en opleidingen laten een beeld zien van een brede interesse. Van koeltechniek tot klimaattechniek naar bedrijfskunde en ICT. Zijn expertise wordt bevestigd door cursisten en collega’s die hem typeren als een gepassioneerde vakman met veel ervaring en kennis.

Hij adviseert opdrachtgevers bij de verduurzaming van vastgoed en het maken van strategische keuzes. In projecten weet hij partijen te motiveren om samen te werken en meerwaarde te creëren.

Van 15.00 tot 15.30 uur

Parallelsessie zaal 1: A.S.R. HOOFDKANTOOR PARIS-PROOF AND BEYOND
In deze sessie gaan we in op het Paris-Proof hoofdkantoor van a.s.r. en duurzaam ondernemen. Bereid om ergens de tanden in te zetten door gewoon te doen met partners. A.s.r. is namelijk een grootschalige renovatie van hun hoofdkantoor ondergaan. Ook zijn ze van gasloos naar huidige transitie duurzame mobiliteit gegaan en doen ze aan slim voorspellend laden. Tijdens de lezing krijg je een kijkje in de verdere toekomst; onderzoek toepassing grootschalige opslagsystemen om teruglevering zonne-energie en verdere positieve en negatieve piekbelastingen (congestie) te voorkomen.

Jos Ruijter, Projectleider Bouw & Techniek bij a.s.r. Verzekeringen
Jos is na een zeevarend verleden bij a.s.r. aan de slag gegaan als leidinggevende van de technische dienst. Het werk bestond uit het beter functioneren van de installaties door goed onderhoud en op tijd vervangen. Dit is geëvalueerd naar het zoeken van nieuwe mogelijkheden. Denk hierbij aan het vervangen van installaties door duurzamere en slimmere machines. Tijdens deze continue zoektocht is het Jos steeds duidelijker geworden dat het totaalconcept van installaties in een groot kantoorgebouw in combinatie met de omgeving en gebruikers, prioriteit heeft. Wat het werken bij a.s.r. zo leuk maakt is de bereidheid van de organisatie om open te staan voor vernieuwende ideeën en het aan durven deze daadwerkelijk te realiseren.

Kevin de Bont, Manager OpenToControl bij OpenToControl
Kevin is in 2016 afgestudeerd aan de Technische Universiteit Eindhoven. Zijn passie ligt bij Smart-Grids en het slim betrekken van de commerciële gebouwde omgeving in energienetten. Hij werkt nauw samen met het onderzoeksveld en heeft bij Kropman diverse functies als engineer, ontwerper en adviseur bekleed. Kevin heeft het bedrijf, OpenToControl, opgericht om slimme en integrale energiesystemen in praktijk te brengen in samenwerking met Eiffage Energy Systemes. Naast zijn werk is hij actief lid van YOUNG-TVVL, een vereniging voor professionals in de installatietechniek.

Parallelsessie zaal 2: BRAINS4BUILDINGS VOOR SLIM ONDERHOUD EN SLIMME AANSTURING VAN GEBOUWEN – SHALIKA WALKER, TU EINDHOVEN (Engelse presentatie)
Brains4Buildings is een project gericht op het terugdringen van het energieverbruik door slim onderhoud en het vergroten van de flexibiliteit door het slim aansturen van gebouwinstallaties. Tijdens de presentatie wordt het gebruik van datagestuurde machine learning-modellen besproken samen met andere beoordelingsmethodieken voor foutdetectie en diagnosedoeleinden van energie-installaties. Verder zal het opnemen van bouwinformatiemodellen (BIM) voor de mogelijke energieprestatiemonitoring en -verbeteringstoepassingen worden besproken, samen met een casestudytoepassing bij Kropman BV.

Shalika Walker, Projectleider bij Kropman BV
Shalika Walker is projectleider (Onderzoek en Innovatie) bij Kropman BV. Ze is ook gast-postdoctoraal onderzoeker aan de TU/e. Binnen Kropman houdt zij zich bezig met het incorporeren van nieuwe op kennis gebaseerde producten (Machine Learning en op Model Predictive Control gebaseerde verbeteringen) voor de doorontwikkeling van het bestaande toezicht- en continu monitoringsysteem (InsiteSuite). Shalika is supervisor van verschillende EngD. kandidaten en momenteel betrokken bij de projecten Automate Performance Assurance Climate Installations en Brains for Buildings (B4B).

Van 15.45 tot 16.15 uur

Parallelsessie zaal 1: CIRCULARITEIT EN EMBODIED CO2 –  RUBEN ZONNEVIJLLE, DGBC EN OLAF OOSTING, VALSTAR SIMONIS
Deze sessie gaat over de rol van circulariteit en materiaal gebonden emissies (embodied CO2) in de installatietechniek. Hoe maak je circulariteit en de installaties in de bouw meetbaar? En wat is de impact? Ook wordt de noodzaak tot reductie van CO2, in energieverbruik van gebouwen, maar ook materialen besproken en hoe installaties hier een rol in spelen.

Ruben Zonnevijlle, Programma manager bij Dutch Green Building Council
Ruben is 2020 werkzaam bij Dutch Green Building Council (DGBC) als programma manager waar hij zich richt op het door ontwikkelen van het programma Circulariteit en een klimaataanpak voor (lokale) overheden.


Olaf Oosting, directeur en senior adviseur duurzaamheid en circulariteit bij Valstar Simonis
Olaf is naast directeur ook senior adviseur duurzaamheid en circulariteit bij Valstar Simonis. Daarnaast is Olaf ook bestuurslid en lid van de Community Circulaire Installaties van TVVL

Parallelsessie zaal 2: WEii & ENERGIEKOMPAS – BERT ELKHUIZEN, INNAX
De energiezuinigheid van een gebouw kan je toetsen met het energielabel. Maar dat zegt alleen iets over de theoretische energiebesparing van de isolatie en installaties in het gebouw. De WEii-indicator toont wat het werkelijke energieverbruik van een gebouw en de gebruiker is. Een slimme manier om beide methodes te combineren is het EnergieKompas. Een verduurzamingsinstrument dat voor gebouweigenaren en gebruikers inzichtelijk maakt welke acties en route zij het beste kunnen nemen om de Parijs doelstellingen te realiseren. Met behulp van een praktisch voorbeeld wordt de werking van het EnergieKompas in de parallelsessie toegelicht.

Bert Elkhuizen, Manager business development bij Innax
Bert is gedreven om met partners en klanten het vakgebied verder te ontwikkelen. Data gaat een steeds belangrijkere plek in nemen in de verduurzaming van gebouwen. Innax blijft zich om die reden continu door ontwikkelen op datagedreven diensten voor energiezuinige, gezonde werkomgevingen, gebouwen en gebieden.Als business development manager en eindverantwoordelijke voor R&D richt Bert zich op het ontwikkelen van genoemde diensten met een duidelijke inzet van slimme algoritmes op dynamische meetdata uit de gebouwde omgeving.

Van 16.15 tot 17.00 uur

Keynote spreker: MOEDIG LEIDERSCHAP, NIEUWE SYSTEMEN EN RELEVANTE TECHNOLOGIE – PAUL BESSEMS, WECONOMICS
Organisaties moeten steeds vaker en steeds meer niet alleen in het ‘hier en nu’, maar ook in het ‘daar en later’ presteren. Naast de bekende financiële boekhouding moet er een geheel nieuwe boekhouding opgezet worden, ook voor de gebouwde omgeving. Een duurzaamheidsstrategie, datagedreven organiseren en slim samenwerken in ecosystemen zijn hier bepalend in.

Paul Bessems, Voorzitter van de Weconomics Foundation
Paul Bessems is auteur, trainer, strategisch adviseur, ondernemer en internationaal spreker. Hij helpt organisaties met toekomstgedreven leiderschap, duurzaamheidstrategieën (CSRD), datagedreven organiseren (IoT, blockchain, AI), samenwerken in ecosystemen en het ontwikkelen en uitvoeren van transformatieprogramma’s.

 

Locatie

TVVL Nationaal congres Gebouwtechniek en Mens vindt plaats bij:

Cultuur- en Congrescentrum Antropia in Driebergen-Rijsenburg

TVVL Nationaal congres Gebouwtechniek en Mens
Icoon-Klimaattechniek.png

Dinsdagmiddag 19 september 2023 organiseren de TVVL Expertgroepen Klimaattechniek en Gebouwautomatisering het TVVL Nationaal congres Gebouwtechniek en Mens. Dit jaar bespreken we het thema: Robuustheid van gebouwen.

Icoon-Gebouwbeheer - small1Nieuwe ontwikkelingen in de wereld vergen veel van de mens. Twee ontwikkelingen hiervan zijn klimaatverandering en de razendsnelle ontwikkeling van datatechnologie. Het antwoord hierop is veelal automatiseren, nieuwe technieken, opleiding en kennisdeling. Dat is belangrijk, want zonder deze technologieontwikkelingen zijn deze uitdagingen niet aan te gaan.

De vraag hierbij is of de mens voldoende wordt meegenomen in deze ontwikkelingen. Kan de mens het volgen en is het te overzien? Gebouwen van de toekomst moeten energiezuinig, gifvrij en circulair zijn.

 • Als we willen dat ze dat daadwerkelijk zijn én blijven, zijn deze dan zo geavanceerd dat ze zichzelf continu analyseren en bijstellen?
 • Of zijn ze zo eenvoudig dat ze dat niet hoeven?
 • En wat betekent dat voor ontwerpers en installateurs, maar vooral voor eigenaren en gebruikers?

Tijdens het congres gaan we mens en techniek met elkaar verbinden. Daarbij gaan we in op technische ontwikkelingen en zijn benieuwd hoe dit de mens beïnvloedt. We hebben een interessant programma met verschillende sprekers, neem gerust een kijkje.

Het programma van TVVL Nationaal congres Gebouwtechniek en Mens

12:00 uur Ontvangst met broodjesbuffet
13:00 uur Welkom en interactieve opening door dagvoorzitters Wobbe van den Kieboom en Joep van der Velden
13:20 uur Toelichting op diverse KT en GA projecten door leden van de Expertgroep Klimaattechniek en Gebouwautomatisering
13:40 uur Plenaire lezing ‘Niets doen, met data – Circulariteit in het energiemanagement van de Lely Campus’ door Bram van der Smagt, Weverskade b.v.
14:05 uur Introductie parallelsessies
14:15 uur Korte pauze en naar parallelsessies
14:30 uur Parallelsessies zaal 1:

 • Duurzaam beheer en onderhoud vraagt om maximale inzet digitale middelen – Wilfred van der Plas, DWA
 • A.s.r. hoofdkantoor Paris-Proof and beyond – Jos Ruijter, A.S.R. en Kevin de Bont, Open to Control
Parallelsessies zaal 2:

 • GACS: Hoe maak je een GACS waardevol voor je gebouw – Dennis Verschoor, AYYA B.V.
 • Brains4Buildings voor slim onderhoud en slimme aansturing van gebouwen – Shalika Walker, TU Eindhoven (Engelse presentatie)
15:30 uur Korte pauze en naar parallelsessies
15:45 uur Parallelsessie zaal 1:

 • Circulariteit en embodied CO2 –  Ruben Zonnevijlle, DGBC en Olaf Oosting, Valstar Simonis
Parallelsessie zaal 2:

 • WEii & Energiekompas – Bert Elkhuizen, INNAX
16:15 uur Keynote: Moedig leiderschap, nieuwe systemen en relevante technologie – Paul Bessems, Weconomics
17:00 uur Afronding en afsluiting door de dagvoorzitters
17:10 uur Netwerken met hapje en drankje
18:00 uur Einde

 

Meer informatie over de lezingen:

Van 13.40 tot 14.05 uur

Plenaire lezing: ‘NIETS DOEN, MET DATA. CIRCULARITEIT IN HET ENERGIEMANAGEMENT VAN DE LELY CAMPUS’ – BRAM VAN DER SMAGT
Op de Lely Campus zijn ze druk bezig met onze eigen energietransitie. Dit zorgt voor veel kansen maar ook uitdagingen. Data speelt een belangrijke rol om uit te zoeken wat de beste toekomststappen zijn. Zeker als deze stappen een zo klein mogelijke footprint moeten hebben.

Bram van der Smagt, Sustainable Property Specialist bij Weverskade b.v.
Als Sustainable Property Specialist houdt Bram zich bezig met het duurzaam beheren van de vastgoedportefeuille van Weverskade. In deze diverse portefeuille zit onder andere de Lely Campus in Maassluis, maar ook een boerderij en een molen. Hier legt Brm zich onder andere toe op het energiebeheer (vanaf inkoop tot strategie) en de duurzame transitie voor het vastgoed. Bram werkt dagelijks met data uit de vele verschillende systemen in deze gebouwen.

Van 14.30 tot 15.00 uur

Parallelsessie zaal 1: DUURZAAM BEHEER EN ONDERHOUD VRAAGT OM MAXIMALE INZET DIGITALE MIDDELEN – WILFRED VAN DER PLAS
We vinden het heel normaal dat onze auto’s aangeven hoe zuinig we rijden. Dat ze ons waarschuwen als we voor onderhoud of een motorstoring naar de garage moeten. En dat we straks ‘zonder handen’ van A naar B kunnen, in slimme, autonome auto’s. Bij gebouwen biedt de digitalisering die mogelijkheden ook, maar we benutten die nog niet ten volle. Over niet al te lange tijd zullen we ons voor het beheer en onderhoud van gebouwen en installaties laten leiden door kunstmatige intelligentie, ‘digitale conciërges’ en smart contracts. En worden gebouwen zelfsturend. Dat leidt tot duurzame gebouwen en een langere levensduur van installaties. Een kijkje in de toekomst.

Wilfred van der Plas, Manager exploitatie consultancy bij DWA
Als technisch opgeleide generalist heeft Wilfred een brede interesse in wat mensen beweegt. Contact met mensen, samenwerken (ook internationaal) en kennis delen geven hem enorm veel energie. Zijn werkzaamheden kenmerken zich doordat daarin nieuwe ontwikkelingen en het oplossen van problemen centraal staan. Dat alles rondom de digitalisering van vastgoed met thema’s als data acquisitie, slimme data (tagging standards), monitoring, rule based analyse, machine learning, reporting (webtools en BI), digital twin en smart contracts (blockchain). Wilfred zijn drijfveren daarin zijn hoe we kunnen standaardiseren en schaalgrootte geven aan die ontwikkelingen met partners. Daarbij combineert hij graag de brede interne kennis over de verduurzaming van de gebouwde omgeving binnen DWA met de de wensen, behoeften, trends in de markt.

Parallelsessie zaal 2: GACS: HOE MAAK JE EEN GACS WAARDEVOL VOOR JE GEBOUW – DENNIS VERSCHOOR
Tijdens deze sessie wordt vertelt over de GACS-regelgeving op dit moment en in de toekomst. Ook wordt gesproken over de gevolgen voor vastgoed-eigenaren en kansen voor de markt.

Dennis Verschoor, Systeemarchitect bij AYYA Automation
Dennis Verschoor is een expert binnen de gebouwautomatisering. Zijn loopbaan en opleidingen laten een beeld zien van een brede interesse. Van koeltechniek tot klimaattechniek naar bedrijfskunde en ICT. Zijn expertise wordt bevestigd door cursisten en collega’s die hem typeren als een gepassioneerde vakman met veel ervaring en kennis.

Hij adviseert opdrachtgevers bij de verduurzaming van vastgoed en het maken van strategische keuzes. In projecten weet hij partijen te motiveren om samen te werken en meerwaarde te creëren.

Van 15.00 tot 15.30 uur

Parallelsessie zaal 1: A.S.R. HOOFDKANTOOR PARIS-PROOF AND BEYOND
In deze sessie gaan we in op het Paris-Proof hoofdkantoor van a.s.r. en duurzaam ondernemen. Bereid om ergens de tanden in te zetten door gewoon te doen met partners. A.s.r. is namelijk een grootschalige renovatie van hun hoofdkantoor ondergaan. Ook zijn ze van gasloos naar huidige transitie duurzame mobiliteit gegaan en doen ze aan slim voorspellend laden. Tijdens de lezing krijg je een kijkje in de verdere toekomst; onderzoek toepassing grootschalige opslagsystemen om teruglevering zonne-energie en verdere positieve en negatieve piekbelastingen (congestie) te voorkomen.

Jos Ruijter, Projectleider Bouw & Techniek bij a.s.r. Verzekeringen
Jos is na een zeevarend verleden bij a.s.r. aan de slag gegaan als leidinggevende van de technische dienst. Het werk bestond uit het beter functioneren van de installaties door goed onderhoud en op tijd vervangen. Dit is geëvalueerd naar het zoeken van nieuwe mogelijkheden. Denk hierbij aan het vervangen van installaties door duurzamere en slimmere machines. Tijdens deze continue zoektocht is het Jos steeds duidelijker geworden dat het totaalconcept van installaties in een groot kantoorgebouw in combinatie met de omgeving en gebruikers, prioriteit heeft. Wat het werken bij a.s.r. zo leuk maakt is de bereidheid van de organisatie om open te staan voor vernieuwende ideeën en het aan durven deze daadwerkelijk te realiseren.

Kevin de Bont, Manager OpenToControl bij OpenToControl
Kevin is in 2016 afgestudeerd aan de Technische Universiteit Eindhoven. Zijn passie ligt bij Smart-Grids en het slim betrekken van de commerciële gebouwde omgeving in energienetten. Hij werkt nauw samen met het onderzoeksveld en heeft bij Kropman diverse functies als engineer, ontwerper en adviseur bekleed. Kevin heeft het bedrijf, OpenToControl, opgericht om slimme en integrale energiesystemen in praktijk te brengen in samenwerking met Eiffage Energy Systemes. Naast zijn werk is hij actief lid van YOUNG-TVVL, een vereniging voor professionals in de installatietechniek.

Parallelsessie zaal 2: BRAINS4BUILDINGS VOOR SLIM ONDERHOUD EN SLIMME AANSTURING VAN GEBOUWEN – SHALIKA WALKER, TU EINDHOVEN (Engelse presentatie)
Brains4Buildings is een project gericht op het terugdringen van het energieverbruik door slim onderhoud en het vergroten van de flexibiliteit door het slim aansturen van gebouwinstallaties. Tijdens de presentatie wordt het gebruik van datagestuurde machine learning-modellen besproken samen met andere beoordelingsmethodieken voor foutdetectie en diagnosedoeleinden van energie-installaties. Verder zal het opnemen van bouwinformatiemodellen (BIM) voor de mogelijke energieprestatiemonitoring en -verbeteringstoepassingen worden besproken, samen met een casestudytoepassing bij Kropman BV.

Shalika Walker, Projectleider bij Kropman BV
Shalika Walker is projectleider (Onderzoek en Innovatie) bij Kropman BV. Ze is ook gast-postdoctoraal onderzoeker aan de TU/e. Binnen Kropman houdt zij zich bezig met het incorporeren van nieuwe op kennis gebaseerde producten (Machine Learning en op Model Predictive Control gebaseerde verbeteringen) voor de doorontwikkeling van het bestaande toezicht- en continu monitoringsysteem (InsiteSuite). Shalika is supervisor van verschillende EngD. kandidaten en momenteel betrokken bij de projecten Automate Performance Assurance Climate Installations en Brains for Buildings (B4B).

Van 15.45 tot 16.15 uur

Parallelsessie zaal 1: CIRCULARITEIT EN EMBODIED CO2 –  RUBEN ZONNEVIJLLE, DGBC EN OLAF OOSTING, VALSTAR SIMONIS
Deze sessie gaat over de rol van circulariteit en materiaal gebonden emissies (embodied CO2) in de installatietechniek. Hoe maak je circulariteit en de installaties in de bouw meetbaar? En wat is de impact? Ook wordt de noodzaak tot reductie van CO2, in energieverbruik van gebouwen, maar ook materialen besproken en hoe installaties hier een rol in spelen.

Ruben Zonnevijlle, Programma manager bij Dutch Green Building Council
Ruben is 2020 werkzaam bij Dutch Green Building Council (DGBC) als programma manager waar hij zich richt op het door ontwikkelen van het programma Circulariteit en een klimaataanpak voor (lokale) overheden.


Olaf Oosting, directeur en senior adviseur duurzaamheid en circulariteit bij Valstar Simonis
Olaf is naast directeur ook senior adviseur duurzaamheid en circulariteit bij Valstar Simonis. Daarnaast is Olaf ook bestuurslid en lid van de Community Circulaire Installaties van TVVL

Parallelsessie zaal 2: WEii & ENERGIEKOMPAS – BERT ELKHUIZEN, INNAX
De energiezuinigheid van een gebouw kan je toetsen met het energielabel. Maar dat zegt alleen iets over de theoretische energiebesparing van de isolatie en installaties in het gebouw. De WEii-indicator toont wat het werkelijke energieverbruik van een gebouw en de gebruiker is. Een slimme manier om beide methodes te combineren is het EnergieKompas. Een verduurzamingsinstrument dat voor gebouweigenaren en gebruikers inzichtelijk maakt welke acties en route zij het beste kunnen nemen om de Parijs doelstellingen te realiseren. Met behulp van een praktisch voorbeeld wordt de werking van het EnergieKompas in de parallelsessie toegelicht.

Bert Elkhuizen, Manager business development bij Innax
Bert is gedreven om met partners en klanten het vakgebied verder te ontwikkelen. Data gaat een steeds belangrijkere plek in nemen in de verduurzaming van gebouwen. Innax blijft zich om die reden continu door ontwikkelen op datagedreven diensten voor energiezuinige, gezonde werkomgevingen, gebouwen en gebieden.Als business development manager en eindverantwoordelijke voor R&D richt Bert zich op het ontwikkelen van genoemde diensten met een duidelijke inzet van slimme algoritmes op dynamische meetdata uit de gebouwde omgeving.

Van 16.15 tot 17.00 uur

Keynote spreker: MOEDIG LEIDERSCHAP, NIEUWE SYSTEMEN EN RELEVANTE TECHNOLOGIE – PAUL BESSEMS, WECONOMICS
Organisaties moeten steeds vaker en steeds meer niet alleen in het ‘hier en nu’, maar ook in het ‘daar en later’ presteren. Naast de bekende financiële boekhouding moet er een geheel nieuwe boekhouding opgezet worden, ook voor de gebouwde omgeving. Een duurzaamheidsstrategie, datagedreven organiseren en slim samenwerken in ecosystemen zijn hier bepalend in.

Paul Bessems, Voorzitter van de Weconomics Foundation
Paul Bessems is auteur, trainer, strategisch adviseur, ondernemer en internationaal spreker. Hij helpt organisaties met toekomstgedreven leiderschap, duurzaamheidstrategieën (CSRD), datagedreven organiseren (IoT, blockchain, AI), samenwerken in ecosystemen en het ontwikkelen en uitvoeren van transformatieprogramma’s.

 

TVVL Nationaal congres Gebouwtechniek en Mens vindt plaats bij:

Cultuur- en Congrescentrum Antropia in Driebergen-Rijsenburg

Terugblik TVVL Nationaal congres Gebouwtechniek en Mens


Op 19 september kwamen geïnteresseerden bij elkaar in Cultuur- en Congrescentrum Antropia, Driebergen-Rijsenburg. Ze waren hier om kennis op te doen en te netwerken. Zien we jou volgend jaar weer?

Fotogalerij TVVL Nationaal congres Gebouwtechniek en Mens

Gerelateerde evenementen