Bij TVVL bieden wij diverse opleidingen en cursussen aan op het gebied van Warmtepompen, zoals water/water, lucht/water en lucht/lucht warmtepompen voor diverse professionals.
↓ Lees alle informatie
We helpen je graag verder. Stuur ons je verzoek.
Wil je meer weten over de werking of het ontwerpen van warmtepompen? TVVL heeft diverse warmtepomp cursussen zoals de basiscursus Warmtepompen voor niet-technici.
Met een warmtepomp kan je op een alternatieve manier warmte opwekken. Het aantal warmtepompen in Nederland blijft groeien. Wij bieden verschillende cursussen voor professionals die zich bezighouden met warmtepompen. Daarnaast bieden we de mogelijkheid om niet-technici, woningcorporaties en gemeentes kennis te laten maken met de werking van warmtepompen via verschillende cursussen.
In onderstaande keuzehulp zie je alle cursussen n binnen de leerlijn Warmtepompen. Ook zie je welke vooropleiding of kennisniveau je nodig hebt om in te stromen (links) of welke vervolgopleidingen je verder helpen in je loopbaan.
Ontwerpen van water/water warmtepompen woningbouw
Verdiep je in lucht/water warmtepompen voor woningen
Verdiep je in lucht-lucht warmtepompen voor utiliteit
Na afloop van deze cursus beschik je over vaardigheden voor het aanbieden van kennis over het ontwerpen, selecteren en integreren van collectieve warmtepompsystemen voor woningen en appartementencomplexen.
Deze basiscursus warmtepompen is bedoeld om partijen die nog weinig van warmtepompen en hun toepassing weten de basisprincipes van warmtepompen en hun toepassing bij te brengen.
Bij de cursus Warmtepompen voor Gemeenten leer je de theoretische toepassing van warmtepompen voor woningcorporaties op de juiste manier te ontwerpen.
Bij deze cursus leer je onder andere wanneer de keuze voor een warmtepomp zinvol is en welke aandachtspunten daarbij horen, wat het beheer en onderhoud en leer je over de investerings- en exploitatiekosten.
Warmtepompen worden steeds populairder. Het is een duurzaam en zuinig alternatief voor de CV-ketel. Een warmtepomp is een alternatieve manier om warmte op te wekken. Door warmte uit de bodem, water of lucht te halen kan een gebouw/woning of tapwater worden verwarmd. Dit is een vorm van duurzame energie en daarom een populaire en groeiende energievoorziening.
Ben je werkzaam bij de gemeente of woningcorporatie en wil je meer weten over warmtepompen? Dan bieden de cursussen Warmtepompen Gemeenten en Warmtepompen voor Woningcorporaties uitkomst. Tijdens deze warmtepomp cursussen leer je als gemeentes of woningcorporatie wat nodig is om warmtepompsystemen goed toe te passen en waar je rekening mee moet houden. Voor niet-technici hebben we een basiscursus Warmtepompen. Je leert er de basisprincipes en de werking van warmtepompen.
Maar ook voor installateurs, monteurs, ontwerpers, projectleiders of adviseurs die met warmtepompen werken, hebben wij een aantal technische warmtepomp cursussen. Je vindt op deze pagina een overzicht met al onze warmtepomp cursussen.
Het proces van de warmtepomp bestaat uit vier belangrijke stappen. In de eerste processtap van een warmtepomp vindt verdamping plaats. Het koelmiddel verdampt bij een lage temperatuur en een lage druk, waarbij warmte uit de omgeving wordt genomen. Dit proces vindt meestal plaats in een verdamper welke zich buiten het gebouw bevindt. Vervolgens wordt in stap 2 het gasvormige koelmiddel samengeperst tot een hoge druk en temperatuur. De energie van de verdampte warmte wordt geconcentreerd. Dit proces wordt ook wel compressie genoemd. Na de compressie vindt in processtap 3 de condensatie plaatst. Het geconcentreerde koelmiddel geeft warmte af wanneer het wordt gecondenseerd bij hoge druk en een hoge temperatuur. Dit gebeurt meestal in een condensor die zich vaak binnenin het gebouw bevindt. In de laatste stap wordt het koelmiddel geëxpandeerd en teruggevoerd naar de lage druk en lage temperatuur van de verdamper om vervolgens weer het proces opnieuw te beginnen.
Een warmtepomp wint warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater. Deze warmte wordt vervolgens verhoogd tot een temperatuur die geschikt is om warm water te produceren of om een gebouw te verwarmen. De werking van een warmtepomp is te vergelijken met een koelkast, waarbij de warmte van binnen naar buiten wordt verplaatst.
TVVL heeft verschillende soorten warmtepomp cursussen. Deze cursussen gaan in op de technische werking/ aspecten van een bepaald type warmtepomp. We hebben namelijk verschillende soorten warmtepompen:
Op zoek naar een technische warmtepomp cursus? TVVL heeft verschillende soorten warmtepompen cursussen voor jou als installateur/ monteur, ontwerper, projectleider of adviseur.
Bij TVVL hebben we verschillende warmtepomp cursussen. Deze cursussen zijn allemaal gericht op een specifiek soort warmtepomp en/of een specifiek soort gebouw of gebouwbeheerder. Binnen deze warmtepomp cursussen staat het ontwerpen, selecteren en integreren van de warmtepompen centraal. We hebben de volgende cursussen:
De TVVL cursus Water/Water warmtepompen in woningen (ISSO 72) is een cursus die zich bezighoudt met het ontwerpen van kleine individuele warmtepompen in woningen. In deze warmtepomp cursus word je klaargestoomd voor het CITO-examen ‘Ontwerpen van individuele en kleine warmtepompsystemen voor woningen’. Het diploma hiervan heb je nodig voor de certificering volgens BRL 6000-21 deel 1A.
De TVVL cursus Lucht/Water warmtepompen voor woningbouw (ISSO 98) is bedoeld voor installateurs/ monteurs, ontwerpers, adviseurs en projectleiders die zich willen inzetten voor het ontwerpen van lucht/ warmtepompinstallaties in de woningbouw.
De TVVL cursus warmtepompen utiliteit (ISSO 81) helpt mensen die zich willen inzetten voor het ontwerpen van grondgebonden warmtepompinstallaties in de utiliteit. Onderwerpen die tijdens deze cursus aan bod komen zijn: regeneratie, systeemintegratie, lokale koeling, warmtetapwaterlevering met de warmtepomp, indeling van de technische ruimte en optimale leidingisolatie.
De TVVL cursus Collectieve Warmtepompen in Woningbouw (ISSO 80) leert je alles voor het ontwerpen van collectieve warmtepompinstallaties. Het wordt uitleg gegeven over een individuele warmtepomp versus een centrale warmtepomp, omkeerbare of niet-omkeerbare warmtepomp, afgifte-installatie, warmteverlies circulatienet warmtapwater en systemintegratie.
Sommige warmtepomp cursussen zijn alleen beschikbaar als incompany. Het gaat hier om de volgende warmtepomp cursussen: Lucht/Lucht warmtepompen utiliteit, Basiscursus warmtepompen voor niet-technici, Warmtepompen voor Gemeenten en Warmtepompen voor Woningcorporaties.
Deze cursussen over warmtepompen zijn meer gericht op een specifieke doelgroep zoals gemeenten, woningcorporaties of niet-technichi. Je leert er de basisprincipes van warmtepompen, welke warmtepompen er zijn, waar je rekening mee moet houden en de werking van warmtepompen.
Wil je een warmtepompcursus voor een specifiek soort gebouw of voor een specifieke doelgroep en staat deze niet op onze website? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. TVVL kijkt graag naar de mogelijkheden voor inhouse cursussen.