Terug naar alle tools

Over het WEii EnergieKompas

Met het EnergieKompas, ontwikkeld door TVVL en DGBC, wordt het energielabel en de WEii-score (Werkelijk Energie intensiteit indicator) gecombineerd om zo de meest effectieve methode te bepalen om tot een Paris Proof gebouw te komen.

Ga naar de tool

Probeer het zelf en bezoek weii.nl om de beste verduurzamingsroute voor jouw gebouw te bepalen.

Op twee benen naar Parijs

Om tot een rapportage van het EnergieKompas te komen, volg je twee stappen op de website. Eerst bereken je jouw WEii-score met slechts een handvol gegevens over het gebouw en het energiegebruik. Jouw WEii-score geeft aan wat het werkelijke energiegebruik van jouw gebouw is aan de hand van de WEii-klassen. Als er een energielabel bekend is, wordt dat door de tool toegevoegd, anders moet dat zelf ingevuld worden.

Aan de hand van de gegevens krijg je in één oogopslag inzicht waar jouw pand staat ten opzichte van andere gebouwen. Je weet hierdoor welke maatregelen je moet nemen om het gewenste niveau te behalen. De methodiek bepaalt op basis van ingevoerde data de meest effectieve route naar een Paris Proof of Werkelijk EnergieNeutraal Gebouw (WENG)

 

Naar de tool

 

Betrokken partijen

Praktijkcase: INNAX

Adviesbureau INNAX had als specifiek doel een Paris Proof hoofdkantoor te realiseren tijdens hun intrek in Veenendaal. Met een werkelijk energieverbruik van 120 kWh/m2 als startpunt hebben zij het EnergieKompas ingezet om te analyseren welke maatregelen nodig waren om een Paris Proof verbruik van onder de 70 kWh/m2 te realiseren. Bekijk de video hiernaast om te zien welke maatregelen dat waren.

Praktijkcase: Nieman

Als adviesbureau helpt Nieman Groep bedrijven te verduurzamen, maar heeft ook zelf MVO hoog in het vaandel staan. Dit was de reden om te kijken naar de mogelijkheden om het Nieman kantoorpand in Utrecht te verduurzamen. Het pand is gebouwd in 1980 en heeft op dit moment een energielabel C en een werkelijk energieverbruik van 165 kWh/m2. Met behulp van het EnergieKompas is een routekaart geformuleerd waarmee het pand verduurzaamd kan worden. Bekijk de video om te zien hoe zij dit gerealiseerd hebben.

Meer over het WEii EnergieKompas