Nieuws 17 februari 2022

BinnenklimaatCheck tool controleert de comfortprestatie van jouw lokale klimaatinstallatie

Bij het ontwerp van een klimaatinstallatie is een opdrachtgever vaak afhankelijk van de expertise van adviseurs en architecten. De complexe samenhang tussen de systeemeigenschappen van de installatie aan de ene kant en de eigenschappen van de gevel aan de andere kant is moeilijk te doorgronden. Hierdoor heeft een opdrachtgever vaak onvoldoende informatie om zelf een weloverwogen conceptkeuze te maken en hiermee te sturen in het conceptueel gebouwontwerp. Daarom hebben TVVL en Binnenklimaat Nederland deze samenhang via twee tools inzichtelijk gemaakt. Vanaf vandaag is de eerste tool beschikbaar: BinnenklimaatCheck.

Met behulp van deze tool controleer je de comfortprestatie van de lokale klimaatinstallatie. Dit doe je door een aantal referentieruimten van een kantoorgebouw aan te maken en deze te voorzien van de bijbehorende gevel- en gebruiksgegevens. Door per ingevoerde referentieruimte een lokale klimaatinstallatie te kiezen, wordt een voorspelling gedaan voor het comfortniveau op het gebied van luchtverversing, wintercomfort en zomercomfort. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de eisen uit het PvE Gezonde Kantoren 2021.

De kracht van de tool is de rekenkern in de tool die gebruikmaakt van een database met circa 2.500 uitgevoerde warmteverlies- en koellastberekeningen, waardoor de resultaten voor wintercomfort en zomercomfort altijd reproduceerbaar zijn.

Initiatiefnemer TVVL Expertgroep Klimaattechniek is samen met Binnenklimaat Nederland vorig jaar gestart met de ontwikkeling van de twee tools waarmee eenvoudig kan worden gecontroleerd of er, met een specifieke combinatie van gevelconfiguratie en installatieconcept, aan de beoogde prestaties kan worden voldaan. De tweede tool die ontwikkeling is, is de BENG-Check en komt naar verwachting eind 2022 beschikbaar. Dit hulpmiddel controleert de energieprestaties van jouw klimaatinstallaties. Met de informatie uit de twee tools kan een opdrachtgever een weloverwogen conceptkeuze maken.

De tools zijn vrij en kosteloos te gebruiken via TVVL Connect en Platform Binnenklimaattechniek

Lees ook