Interesse?

Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht.

WEii is ontwikkeld door TVVL en Dutch Green Building Council (DGBC) om er voor te zorgen dat er een uniforme maat is voor het uitdrukken van de energie-efficiëntie van gebouwen op basis van het werkelijke energiegebruik. WEii bestaat uit een protocol met rekenregels en een klassenindeling met zeven klassen van energie-efficiëntie voor 23 gebouwtypen. Onderdeel van deze klassen van energiezuinigheid zijn WENG, het werkelijk energieneutrale gebouw en Paris Proof, een gebouw dat voldoet aan de energie-efficiëntie-eisen voor 2050. Sinds de publicatie van de eerste versie is WEii dè standaard voor het beschrijven van de werkelijke energie-efficiëntie van gebouwen. Vele partijen, waaronder omgevingsdiensten en het Rijksvastgoedbedrijf hebben WEii omarmd. WEii was alleen geschikt voor utiliteitsgebouwen, maar op verzoek van marktpartijen is er een WEii-protocol voor woningen ontwikkeld. In dit artikel wordt ingegaan op de overwegingen die een rol speelden bij het opstellen van WEii voor woningen.

In de basis is methode voor het bepalen van WEii voor woningen gelijk aan de bepaling van WEii voor utiliteitsgebouwen: het totale gemeten energiegebruik wordt, indien nodig, omgerekend naar kWh en dit wordt gedeeld door de gebruiksoppervlak. Op basis van deze indicator in kWh/m2 kan het gebouw geplaatst worden in één van de klassen van energiezuinigheid.

 

 

Auteur: Ir. M. (Michiel) van Bruggen, De Energiemanager, lid TVVL expertgroep Klimaattechniek. | TVVL Magazine Nr. 2 2023