Terug naar de kennisbank

Waarom verspillen utiliteitsgebouwen (nog steeds) veel energie?

Interesse?

Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht.

Waarom verspillen utiliteitsgebouwen (nog steeds) veel energie? Het is immers helemaal niet nodig en meestal zijn met eenvoudige stappen al grote verbeteringen te bereiken. Resultaat: een veel lager energiegebruik en veel beter binnenklimaat. Niet zelden met oorzaken die te banaal voor woorden zijn. Met deze vraag heb ik me afgelopen jaren beziggehouden en het is in de praktijk nog steeds niet opgelost. Klimaatinstallaties in utiliteitsgebouwen verbruiken nog steeds circa 30% meer energie dan nodig. Ik snap nu uiteindelijk wel waardoor dat wordt veroorzaakt, maar het is een lang verhaal. Kort samengevat: vele wegen zijn verkend om uiteindelijk weer bij mezelf uit te komen. Het is dus ook een persoonlijk verhaal geworden, dat ik graag met u deel. Met de huidige ontwikkelingen is besparen van energie en vooral aardgas urgenter dan ooit. In dat licht bezien is voor mij vervreemdend dat dit, zelfs nu, niet meer aandacht krijgt. 

Hoe het begon?
Afgelopen jaren heb ik nauwelijks over mijn ervaringen en leerpunten geschreven, maar ik wil wel degelijk graag dat mijn boodschap overkomt. Uiteindelijk heb ik nu dan maar besloten een hele reeks artikelen te schrijven voor vakgenoten en voor ieder die het lezen wil in TVVL-magazine. 
Ik heb een lijst gemaakt van veel verbetermaatregelen en gedeeld, maar die vragen wel om meer onderbouwing en er zijn meer onderwerpen. 
Het is ooit begonnen met de wens dat ik graag wilde dat we ons bij Halmos Adviseurs op ontwerpkwaliteit zouden onder­scheiden. Eenvoudig gezegd: ontwerpen van goede duurzame gebouwen waarin wij ons allen fijn voelen. Toen ik er aan het begin van deze eeuw achterkwam dat goede ontwerpen in de praktijk niet goed blij ken te functioneren en er qua ervaren kwaliteit dus praktisch gezien eigenlijk geen verschil is met slechte ontwerpen, wilde ik dat 'even rechtzetten'. Je kunt namelijk wel mooie, gezonde en duurzame concepten beden­ken, maar als niemand ze aan de praat krijgt en belangrijker aan de praat houdt, dan heb je er niet veel aan. Dat heeft grofweg geresulteerd in een traject zoals in het kader weergegeven. 

 

Lees meer in de PDF