Interesse?

Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht.

Maar liefst n op de vijf mensen krijgt (meestal op latere leeftijd) een vorm van dementie. Verlichting kan voor ouderen van groot belang zijn voor een goed zicht, veiligheid en gezondheid. In een woonzorghuis werd de bestaande verlichting vervangen door nieuwe dynamische verlichting. De kleurtemperatuur en de verlichtingssterkte wisselden via een vooraf geprogrammeerd scenario gedurende de dag. Onderzocht is wat de effecten zijn van deze nieuwe verlichting. Deze lijkt de activiteit en het gedrag van de bewoners positief te benvloeden. De eerste resultaten zijn veelbelovend.

Het is algemeen bekend dat de vergrijzing de komende jaren alleen maar zal toenemen. Daardoor is de hersenaandoening ‘dementie’ ook een actueel thema in de gezondheidszorg. Dementie maakt iemand langzaam maar zeker volledig afhankelijk van de zorg van anderen. Maar liefst één op de vijf mensen krijgt een vorm van dementie, waarvan de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende is [1]. Steeds meer ouderen met dementie wonen in een woonzorghuis.

Auteur(s): Ir. D. (Desiree) Seo, technisch ontwerper (leider onderzoek), en ir. R.L.P. (Ralph) van den Berg, specialist verlichting (begeleiding onderzoek), Deerns raadgevende ingenieurs

Lees meer in de PDF