Interesse?

Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht.

Dit artikel behandelt een studie naar de lichtsituatie in veelgebruikte ruimten van zeven verpleeghuizen in Nederland. Er is onderzoek verricht naar de horizontale en verticale verlichtingssterkte (combinatie kunstlicht en daglicht) en kleurtemperatuur. De lichtsituatie blijkt matig te zijn. Het is van belang dat (zorg)professionals zich bewust worden van deze gegevens, zodat zij de lichtsituatie kunnen verbeteren. 

Al eerder is in TVVL Magazine aandacht besteed aan het belang van licht voor ouderen en goede verlichting in onder andere verpleeghuizen. Hoewel ouderen tevreden zijn over de lichtsituatie in hun omgeving, blijken de verlichtingsniveaus bij ouderen thuis en in verpleeghuizen, zelfs overdag, veelal te laag voor goed zicht en biologische stimulatie. Het Kenniscentrum Innovatie van Zorgverlening van de Hogeschool Utrecht geeft aandacht aan het belang van goede verlichting voor het welzijn van ouderen. Dit gebeurt onder andere met het project Met het Oog op Zorg (OZO). Een onderdeel van dit project was het in kaart brengen van de feitelijke lichtsituatie (verlichtingssterkte en kleurtemperatuur) in Nederlandse verpleeghuizen en daarmee de feitelijke blootstelling van ouderen aan licht.

Auteur(s): Drs. M.M. (Marianne) Sinoo en dr.ir. J. (Joost) van Hoof Eur Ing, Hogeschool Utrecht; prof.dr. H.S.M. (Helianthe) Kort, Hogeschool Utrecht en Technische Universiteit Eindhoven, Faculteit Bouwkunde

Lees meer in de PDF