Terug naar de kennisbank

Terug naar kantoor faciliteren met slimme data-analyse

Interesse?

Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht.

Nu we terug naar kantoor gaan, is het belangrijk dat het veilig vertoeven is in de weer drukbezette ruimtes van kantoorgebouwen. Een digital twin helpt daarbij. Het digitale, slimme tweelingbroertje of -zusje van het fysieke gebouw vertelt ons precies wat nodig is om de ventilatie af te stemmen op de bezettingsgraad, houdt bij waar sensoren worden geplaatst, maakt de gewenste data van de sensoren beschikbaar en zorgt dat het dashboard alle prestaties en afwijkingen toont. De digital twin doet dat veel sneller, beter en slimmer dan wanneer we dit alles handmatig zouden configureren.

Wat is een digital twin?
De voordelen van digital twins zijn enorm. Ze kunnen problemen met comfort of energieverspilling inzichtelijk maken, verwachtingen en beloftes vergelijken met de ware gebouwprestaties, prestaties verbeteren, de techniek gericht inzetten op specifieke doelen en ongewenste effecten van tussentijdse aanpassingen voorkomen. Kortom: een digital twin zorgt ervoor dat je echt ‘in control’ bent van een gebouw. Snel, efficiënt en volledig. Maar wat is nu eigenlijk een digital twin? Het is dan wel de nieuwe term in onze wereld, de ware betekenis en potentie van de nieuwe werkwijze is nog niet breed bekend. Zo gek is dat niet, want het is complexe materie.

3D-model verrijkt met extra intelligentie
Ook een BIM-model zou je een virtuele tweeling kunnen noemen. Het is immers een virtuele nabootsing van het feitelijke gebouw, met alle data die er tijdens het ontwerp en de realisatie aan toegevoegd zijn. Maar een digital twin is veel meer dan dat. Het is een 3D-model, verrijkt met extra intelligentie, door er software aan toe te voegen. Dat is ten eerste de software die de data uit het model én de sensoren in het feitelijke gebouw samenvoegt tot een centrale informatiebron. Dan is er de software die de gebouwgegevens en sensordata integraal en slim analyseert. Én ten slotte de software die alle data-analyses en inzichten doet samenkomen in een dashboard, dat laagdrempelig inzicht biedt, ook voor niet-technisch onderrichte personen.

Lees meer in de PDF

Auteurs: ing. W.F. (Wilfred) van der Pas en ir. A.W.H (Amber) Nusteling van DWA