Interesse?

Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht.

Uitkomsten van een interactieve workshop

Op 10 april 2013 organiseerde TVVL een workshop over microklimatisering. De bijeenkomst vond plaats op de TU Eindhoven, bij de unit Building Physics & Services en werd geleid door de leden van de Impuls werkgroep Microklimatisering (de auteurs van dit artikel). Belangrijke vragen waren: wat zijn de sterke en zwakke punten van microklimatisering? En wat zijn de ervaringen met het in de praktijk toepassen van microklimatisering? Dit artikel beschrijft de uitkomsten van de workshop en gaat in op het toekomstperspectief voor microklimatisering.

De afgelopen jaren zijn er diverse nieuwe microklimatiseringsproducten op de markt gekomen. Bijvoorbeeld het i100 persoonlijk klimatiseringssysteem van Iclimate/Inatherm (zie http://www.iclimate.nl/Het_product.html) en (recent) het Jep! systeem van de Van Delft Groep, (zie http://www.vandelftgroep.nl/nieuwsoverzicht/winnaarissoaward2013.html). Of het Infrapanel stralingspaneel van Heatfun (zie http://www.heatfun.nl/nl/onzeproducten/infrapanelinfraroodverwarming) of de verwarmde bureaus van Bloooms (zie http://www.bloooms.nl/271/verwarmdebureaus). Zie verder ook het artikel van Mark van der Heijden et al. elders in dit themanummer.Ook is er in de afgelopen jaren onderzoek verricht op dit gebied. Denk bijvoorbeeld aan het productieve kantoor project van TNO of de diverse onderzoeken die zijn uitgevoerd bij de unit Building Physics & Services van de TU Eindhoven. In de praktijk wordt microklimatisering echter nog relatief weinig toegepast door adviseurs en installateurs.

Auteur(s): Ir. A.C. (Atze) Boerstra, directeur BBA Binnenmilieu BV; dr.ir. L. (Lisje) Schellen, post-doctoraal onderzoeker & docent, Universiteit van Maastricht en Avans Hogeschool; ing. C.M. (Mark) van der Heijden, directeur Wel-inspectie; S.T. (Sijtze) de Boer, directeur Business Development Royal Haskoning DHV 

Lees meer in de PDF