Interesse?

Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht.

Het is vrijdagavond 16 juni, het einde van een mooie dag. In een willekeurige nieuwbouwwijk in Nederland is de buurt barbecue in volle gang. Terwijl de courgettes gegrild worden is er bij de bar een verhitte discussie aan de gang over zonnepanelen, immers, met dit mooie weer doen de paneeltjes het erg goed. Tenminste, dat zou je denken, echter is niets minder waar. De buurman van nummer 2 heeft recent zijn hele dak vol gelegd met panelen, wel 30 stuks, vertelt hij trots. Daarbovenop heeft hij nog 8 paneeltjes geplaatst op de veranda in de achtertuin, natuurlijk op een eigen omvormertje.

Maar de wijk heeft een probleem, steeds vaker kampen verschillende bewoners met uitvallende omvormers zodra de zon goed doorbreekt. Na het maken van een rondje langs alle woningen blijkt dat niet iedereen last heeft van deze uitval maar slechts een deel van de wijk. De buurman van nummer 2 vertelt trots dat hij nergens last van heeft sinds hij de landsinstelling van zijn omvormer heeft aangepast.

Wat is hier nu aan de hand? Waarom vallen er omvormers uit? Waarom is het maar een deel? Wat is dat met die landsinstelling? En hoe voorkomen we dit?

TVVL Magazine Nr. 4 2023