Terug naar de kennisbank

Praktijkgerichte benchmark onderhoudskosten werkt?

Interesse?

Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht.

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en Weerdenburg Huisvesting Consultants (WHC) BV. hebben gezamenlijk onderzoek verricht. Centraal stonden vragen als ‘Hoe zijn de verschillen in de onderhoudskosten tussen verschillende soorten gebouwen te verklaren?’ en ‘Welke factoren hebben het meest invloed op de onderhoudskosten binnen de totale gebouwexploitatiekosten?’ Leider van het onderzoek was ir. Geert-Jan van den Brand, universitair docent aan de faculteit Bouwkunde. Ing. Ton van Sleeuwen, Huisvesting Consultant bij WHC, ondersteunde hem vanuit de praktijk met actuele gegevens.

Aanleiding voor het onderzoek was het beschikbaar komen van zogenoemde ‘innovatievouchers’. Van den Brand: “De uitgever van deze ‘onderzoektegoedbonnen’ is SenterNovem, het energie- en milieu-agentschap van de overheid. Eén van hun speerpunten is het bevorderen van innovatie. Innovatieonderzoek kost geld. Grote bedrijven weten vaak prima waar ze de ondersteuning vandaan moeten halen. Voor bedrijven in het MKB blijkt dat een stuk moeilijker te zijn. Daarom geeft SenterNovem de innovatievouchers uit voor kleinschalig innovatieonderzoek.”

Auteurs: ir. G.J. van den Brand, Technische Universiteit Eindhoven – faculteit Bouwkunde, universitair docent, en ing. T. van Sleeuwen, WHC, huisvesting consultant.
Lees meer in de PDF