Interesse?

Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht.

HC TS, Deerns, DGMR, en JuBi T (een installatiecombinatie van Homij en Imtech Building Services) hebben de overdrukinstallatie voor de trappenhuizen in de nieuwbouw van het ministerie van Veiligheid en Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties te Den Haag ontworpen en gerealiseerd. De installatie is een onderdeel van het totale door DGMR opgestelde brandveiligheidsconcept, dat de veilige ontvluchting bij een brand ondersteunt. Een overdrukinstallatie is nodig vanwege de hoogte van het gebouw. Het duurt ongeveer 30 minuten voordat iedereen buiten is als bij een brandmelding direct met ontruimen wordt begonnen. Uiteraard moeten de trappenhuizen zoveel mogelijk vrij zijn van rook.

Het betreffende gebouw bestaat uit een plint met twee torens van circa 146 meter hoog en huisvest de Ministeries van Veiligheid en Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het project is in december 2012 opgeleverd. In de kern van de torens bevinden zich twee afzonderlijke trappenhuizen. Deze zijn voorzien van een overdrukinstallatie. Het overdruksysteem bestaat per toren uit twee luchttoevoersystemen voor beide trappen en een centraal afvoersysteem voor lucht en rookgassen. De regelinstallatie van HC TS bestuurt de diverse onderdelen van de overdrukinstallatie op basis van verschillende metingen in het gebouw.

Auteur(s): R. (Remi) Vossepoel, Senior Projectmanager Deerns Nederland; M. (Michael) Haas, adviseur brandveiligheid DGMR; T. (Toine) van der Wielen, Technisch Directeur HC TS 

Lees meer in de PDF