Terug naar de kennisbank

Ontwikkeling van een nieuw type standleidingbeluchter

Interesse?

Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht.

Als onderdeel van het ST-beleidsplan wordt door de TVVL-afdeling Sanitaire Technieken deelgenomen aan het jaarlijkse CIB-W062 symposium. CIB staat voor International Council for Research and Innovation in Building and Construction. Het congres dient om wereldwijd kennis uit te wisselen op het gebied van sanitaire installaties, ht platform voor de deelnemers uit verschillende landen om de resultaten van hun onderzoek te presenteren. In september 2009 organiseerde de Fachhochschule in Gelsenkirchen het symposium. Prof. Masayuki Otsuka presenteerde een nieuw type standleidingbeluchter voor de binnenriolering van eengezinswoningen.

INLEIDING
Volgens prof. Otsuka schiet in Japan de standaardisatie voor het ontwerpen en aanleggen van binnenrioleringssystemen in woningen te kort. Hij stelt dat deze systemen volgens ambachtelijke “theorieën” worden aangebracht en vaak niet goed functioneren. Dat leidt tot klachten van bewoners over rioolstank, door leeggeblazen stankafsluiters. Het team van Otsuka nam een binnenrioleringssysteem voor een standaard woning met drie bouwlagen als voorbeeld en ontwikkelde een nieuw type standleidingbeluchter om de onderdruk in de standleiding te beperken. De onderzoekers vergeleken vervolgens in een testopstelling de nieuwe beluchter met twee andere beluchters en met een afgedopte standleidingkop. De vier uitvoeringen werden gedurende de testperiode belast met een constante en een variabele volumestroom. Tevens varieerden de leidingdiameters en de grootte van de opening van de beluchters om de invloed hiervan op de afvoercapaciteit te bepalen.

Auteur(s): Prof. M. (Masayuki) Otsuka, Kanto Gakuin University, Japan Vertaling en bewerking ing. W.G. (Walter) van der Schee, Wolter & Dros, afdeling Technisch Advies en Ontwikkeling te Amersfoort; W.J.H. (Will) Scheffer, voormalig beleidsmedewerker Uneto-Vni te Zoetermeer

Lees meer in de PDF