Interesse?

Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht.

Deerns kwam met het idee om de ongebruikte monumentale schoorsteen van de Universiteit Eindhoven nieuw leven in te blazen door hem in te zetten voor vrije koeling. Een studie naar de haalbaarheid hiervan is uitgevoerd met behulp van geavanceerde simulatie en analysetechnieken. Het is gebleken dat de schoorsteen inderdaad effectief kan worden ingezet voor het leveren van koeling aan het naastgelegen Ceres-gebouw. En wat is er duurzamer dan het inzetten van oude elementen voor het leveren van nieuwe energie?

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) beschikt over n van de grootste warmte/koudeopslagsystemen (wko) van Europa. Maar de TU/e kampt met een warmte overschot; de gebouwen hebben doorgaans meer koeling dan verwarming nodig. Bij een overschot heeft men twee keuzes: het overschot nuttig gebruiken of er goedkoop vanaf komen. Op dit moment gebeurt geen van beide, aangezien energieverslindende koeltorens voor balans in de opslag zorgen.

Auteur(s): Ir.-ing. T.A.J. van Goch, projectleider Innovatie bij BAM Techniek Ten tijde onderzoek: Afstudeerder TU/e en Deerns 

Lees meer in de PDF