Terug naar de kennisbank

Moderne operatiekamer: eerst in 3D BIM, dan in het echt

Interesse?

Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht.

Steeds meer ziekenhuizen zien de meerwaarde van het ombouwen van een conventionele operatiekamer naar een hybride operatiekamer, waarin hightech
röntgenapparatuur is ingebouwd. Strukton Worksphere maakte bij het ontwerp, de engineering en de bouw van zo’n moderne OK in het Spaarne Gasthuis in
Haarlem gebruik van 3D-scans en 3D BIM, waarmee faalkosten en uitloop van de planning later in het bouwproces voorkomen werden.
 
Waar patiënten bij traditionele OK’s voor hun operatie vaak eerst gezien moeten worden op de afdeling radiologie, kunnen de radioloog, chirurg en het OK-team in een hybride operatiekamer samen aan de operatietafel staan. Met behulp van röntgenapparatuur kijken zij tijdens een operatie in het lichaam van de patiënt, met een veel beter en gedetailleerder beeld. Dat verbetert de samenwerking tussen chirurg, radioloog en het OK-team. De patiënt heeft er uiteindelijk baat bij: door het verbeterde beeld kan een ingreep nauwkeuriger in kaart worden gebracht en tussentijds worden gecontroleerd. 

Bij het Spaarne Gasthuis, vestiging Haarlem-Zuid, zijn twee oude conventionele OK’s omgebouwd tot een moderne hybride OK. De zes overige operatiekamers bleven tijdens de bouw in bedrijf, zegt Roy van Raan, BIM-regisseur van Strukton Worksphere. De oplevering zal op korte termijn plaatsvinden. 

Lees meer in de PDF

 

Beeld Strukton Worksphere