Terug naar de kennisbank

Misverstanden ErP-richtlijn en toiletafzuiging

Interesse?

Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht.

Het aansluiten van toiletafzuiging op een centrale luchtbehandelingskast is een risico voor verspreiding
van toiletluchtjes. Daarom werden toiletten ook altijd voorzien van een aparte dakventilator die de lucht direct naar buiten afvoert. We zien echter dat toiletafzuiging steeds vaker wordt aangesloten op het centrale ventilatiesysteem. Dit zou verplicht zijn conform de ErP-richtlijn. Omdat wij van mening zijn
dat energiebesparende maatregelen niet ten koste mogen gaan van de binnenluchtkwaliteit zijn wij in de ErPrichtlijn gedoken. Klopt het wel dat de ErP-richtlijn ons verplicht om toiletten op het centrale ventilatiesysteem aan te sluiten? Het antwoord is: Nee.

Nieuwbouw of renovatie van een school is hét moment om een gezond binnenklimaat te realiseren. Gemeenten en schoolbesturen vragen bba binnenmilieu geregeld om een plantoets uit te voeren naar risicofactoren voor een gezond en comfortabel binnenklimaat. Als opdrachtgevers risico’s op tijd signaleren, kunnen de plannen tenslotte nog worden bijgestuurd. Eén van de aspecten die bij zo’n toets onze aandacht krijgt is de afzuiging van toiletten. Deze worden op scholen intensief (en niet altijd goed) gebruikt, terwijl de schoonmaak weleens te wensen over laat. Verspreiding van toiletgeuren is in veel scholen dan ook een grote bron van ergernis. Het laatste jaar zien wij dat in veel basisscholen de afzuiging van de toiletten wordt aangesloten op de centrale luchtbehandelingskast (LBK). Hetzelfde zien we ook gebeuren in andere utiliteitsgebouwen, zoals kantoren.

Auteurs ir. Froukje van Dijken & ir. Tim Beuker, bba binnenmilieu
Lees meer in de PDF