Het rapport is gratis te lezen via BouwZo, het platform van ISSO.
Het ISSO-Rapport 110931 bevat een methodiek waarmee opdrachtgevers circulaire aanbiedingen voor het onderhoud en beheer van ventilatiesystemen objectief kunnen beoordelen. Dit rapport is opgesteld door ISSO in opdracht van de TVVL expertgroep Circulaire Installaties en het Rijksvastgoedbedrijf (RVB). Het RVB financierde het rapport, en de TVVL expertgroep Circulaire Installaties fungeerde als stuurgroep in het onderzoek.
Nu circulariteit bij de realisatie van vastgoed steeds belangrijker wordt, zijn deze uitgangspunten ook na de bouw en oplevering van belang. Met het rapport heeft de professional handvatten om actief te kunnen sturen op circulair beheer en onderhoud. Het rapport beschrijft de resultaten van een onderzoek dat zich richtte op de praktische methodiek waarmee professionals, die onderhoud en beheer uitvoeren, circulariteit aan ventilatiesystemen kunnen beoordelen. Nu kan een opdrachtgever via een aanbesteding de beste leverancier selecteren op basis van onder andere prijs, kwaliteit en ervaring. Maar een uniforme methodiek met circulariteit als criterium in een aanbesteding is er niet. Dit onderzoek had als doel een dergelijke methode te ontwikkelen.
Uit een eerder uitgevoerde verkenning bleek dat de R-ladder, ook wel bekend als de R-strategieën, een geschikte basis vormt. In de toekomst zou het ideaal zijn als de markt ook kan werken met kwantitatieve gegevens, zoals milieuverklaringen. Omdat de benodigde data daarvoor ontbreken, was dit nu niet realiseerbaar. Bij het uitvoeren van beheer & onderhoud aan installaties treden in het algemeen twee soorten materialenstromen op. Dit zijn een uitgaande materiaalstroom, de vervangen onderdelen, en een inkomende stroom, het vervangende onderdeel. Om op circulaire wijze beheer en onderhoud uit te voeren, moeten we hoofdzakelijk deze twee stromen optimaliseren.
De aanbesteder heeft de flexibiliteit om bij de beoordeling de in- en uitgaande stromen een verschillende weging toe te kennen en deze aan te passen op basis van beleidsmatige keuzes. De onderzoekers beoordelen de inkomende materiaalstroom op factoren als materiaalkwaliteit, circulair ontwerp en het inkoopbeleid.
Lees het volledige rapport via BouwZo, het platform van ISSO. Maak een gratis account aan en lees het rapport.
De expertgroep Circulaire Installaties werkte samen met het Rijksvastgoedbedrijf aan een methodiek voor het beoordelen van aanbiedingen op hun circulaire waarde. Lees meer over het project waar dit rapport uit voort is gekomen.
Grondstoffen zijn eindig. Om niet eindig te zijn in wat wij installeren, moeten materiaalstromen gesloten worden (circulair economie). Over circulaire gebouwinstallaties is nog weinig bekend, daar brengt de Expertgroep Circulaire Installaties verandering in.
Technische installaties in de gebouwde omgeving kunnen sneller circulair worden. Dat stelt de technieksector in de Actieagenda Circulaire Installaties. Door circulair aan te besteden, beschikbaarheid van data, passende financiering en kennisdeling kunnen grote stappen worden gezet.