Terug naar de kennisbank

Inzicht in een gezonde en circulaire gebouwde omgeving

Interesse?

Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht.

2020 was een gedenkwaardig jaar. Een (klein) virus zette de hele wereld op zijn kop en bracht heel wat raderen tot stilstand. Anderzijds werden er ook heel wat raderen in de hoogste versnelling gebracht. Onder andere werd duidelijk hoe vergevorderd de wetenschap is. Met de razendsnelle ontwikkeling van vaccins natuurlijk als het ultieme voorbeeld daarvan.

Voor de gebouwde omgeving, gebouwen, betekende het coronavirus een hernieuwde blik op het belang van gezondheid en de bijdrage die gebouwen hierin hebben. Denk hierbij aan goede ventilatie en sanitaire installaties zonder lekkages en droogstaande watersloten. Het belang van een goed ontwerp en goede bouwtechniek op de gezondheid was bij de ingewijden natuurlijk al lang bekend, maar tot nu toe toch enigszins ondergeschikt gemaakt aan de eisen van bijvoorbeeld (zichtbare) kosten en energie.

Het corona-virus zal nog even onze aandacht hebben. Maar de andere problemen zijn hiermee niet verdwenen. Denk bijvoorbeeld aan de noodzaak van de energietransitie en de gevolgen van klimaatverandering [1]. Het is in deze context dat TVVL haar Meta-thema voor de komende jaren heeft geformuleerd: Inzicht in een gezonde en circulaire gebouwde omgeving. In dit artikel wordt daarop een toelichting gegeven en worden de sub-thema’s in hun grotere verband besproken.