Terug naar de kennisbank

Heeft het zin om ventilatie kanalen schoon te maken?

Interesse?

Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht.

Een overzicht van wetenschappelijk bewijs

Het schoonmaken van ventilatiekanalen wordt geassocieerd met een goede binnenluchtkwaliteit, gezondheid, kostenbesparing en een verbeterde prestatie van het ventilatiesysteem. Het doel van dit artikel is een systematisch overzicht te geven van het wetenschappelijke bewijs hiervoor. Samenvattend kan worden gesteld dat de behoefte aan het reinigen van ventilatiekanalen op een juiste manier dient te worden afgewogen. Dit moet gebeuren op basis van de mogelijke verontreinigingen die door het schoonmaken ontstaan en de daaropvolgende potentile gezondheidsrisicos.

Vanuit commercieel oogpunt wordt het reinigen van ventilatiekanalen gepromoot omdat het verontreinigingen in een ventilatiesysteem zou verwijderen (Brousseau et., 200a, b). Gedurende de laatste jaren claimen steeds meer bedrijven dat het schoonmaken van ventilatiekanalen leidt tot een verbeterde luchtkwaliteit, gezondheid, systeemprestatie, kostenbesparing en energiebesparing (Brousseau et al. 200a; EPA, 1997; NEMI, 2002). meegenomen. Verder beperkte het onderzoek zich tot artikelen die zijn gepubliceerd in de periode januari 1980 tot januari 2009.Van de gevonden literatuur werden de samenvattingen bekeken. Acceptatie van de papers voor het onderzoek gebeurde aan de hand van de volgende criteria:    metingen in de kanalen en de karakteristiewaarin gezondheidsaspecten waren gerelateerd aan het schoonmaken van ventilatiekanalen, gebaseerd op:  ontwerp van het onderzoek;   gebruikte methoden om gezondheidsaspecten te beoordelen;  aanwezigheid van vertekeningen (bias);   gebruik van randomisatie en/of het meeneken van de kanalen;men van cofounders;   prestatie door het reinigen van de kanalen;   gezondheidsvoordelen en de risicos van het .   grootte van de steekproef (Cook and Campbell, 1979; Gordis, 1996).

Auteur(s): Z. (Zuraimi) Sultan MS, Indoor Environment Research Program, Institute for Research in Construction, National Research Council Canada

Lees meer in de PDF