Terug naar de kennisbank

Goede ventilatie beperkt schimmelrisico in badruimte

Interesse?

Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht.

Schimmels in woningen vormen een esthetisch probleem en een risico voor de gezondheid. In circa 20 % van de woningen komen vocht- en schimmelproblemen voor, vooral in de doucheruimte. Onderzoeksinstituut OTB van TU Delft deed onderzoek naar de relatie tussen de aanwezigheid van schimmel en 75 kenmerken van de woning en de wijze van bewoning. Daaruit bleek de kans op schimmelvorming toe te nemen met het aantal douches per week, de leeftijd van de ventilatie-unit en ventilatie met warme en vochtige binnenlucht. Een uitgekiende woningplattegrond en goed onderhoud en dimensioneren van het ventilatiesysteem lijken daarmee effectieve wapens in de strijd tegen schimmel. Als schimmels toch groeien is het gemakkelijk kunnen verwijderen van schimmels een belangrijk kenmerk.

Vochtproblemen komen voor in circa 20 % van de Nederlandse woningen [8]. Dit gaat vaak samen met de aanwezigheid van schimmels op wanden, vloeren en plafonds. Naast esthetische problemen kunnen schimmels hinder en lichte tot ernstige gezondheidsklachten veroorzaken, vooral aan de luchtwegen [9 en 10]. Deze negatieve gezondheidseffecten zijn een gevolg van de inademing van schimmelsporen en door schimmels afgescheiden gifstoffen, zogenaamde mycotoxinen.

Auteurs: Dr.ir. J.T. van Ginkel, GGD Regio IJssel-Vecht en Regio Twente, en dr. E. Hasselaar, Onderzoeksinstituut OTB, TU Delft
Lees meer in de PDF