Terug naar de kennisbank

Genoeg gepraat; verduurzaming vereist nu actie!

'Opschalen en opschieten', zo klinkt het tijdens TVVL Directiecollege Regionale Energiestrategieën en de rol van gemeenten

Drie zeer deskundige en hooggewaardeerde sprekers hadden in feite dezelfde boodschap in hun mini-college: ‘We weten wat we moeten doen. Waar wachten we nog op?’ Regionale Energiestrategieën en de rol van gemeenten was het officiële thema van het TVVL Directie College 2021. Maar waar het tijdens deze lezingen echt om ging was actie. Praten en plannen maken hebben we al voldoende gedaan. De uitvoerders moeten op volle kracht aan de slag.

Heel veel woorden maakten de drie sprekers niet vuil aan de regionale energiestrategieën (RES’en) waarmee de provincies en gemeenten de verduurzaming willen aanpakken. Natuurlijk, het is belangrijk dat de RES’en en in het verlengde daarvan de warmtetransitieplannen zijn gemaakt. Maar als de drie specialisten het voor het zeggen hebben, gaan we snel aan de slag. Marjan Minnesma, directeur van Stichting Urgenda, Teun Bokhoven, voorzitter van de NVDE en David Peters, lid van de Raad van Bestuur van Stedin waren heel duidelijkin hun opvatting. We hebben genoeg tijd gespendeerd aan praten en plannen maken. Nu is het tijd om met z’n allen de schouders eronder te zetten. De technieken zijn er en het draagvlak hoeft ook geen probleem te zijn. De installatie en bouwsector hebben alle kansen om deze operatie tot een groot succes te maken.

Lees verder in PDF

Benieuwd naar de TVVL Directie Colleges: bekijk de aftermovie