Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht.
Dankzij volautomatische analyse
Legionellapreventie is een belangrijk onderwerp dat veel mensen bezighoudt. Logisch, want er komt veel bij kijken. Het begint vaak met het meten van de temperaturen. Dit handmatig of geautomatiseerd meten leidt tot een lijst van gelogde temperaturen. Betekenis geven aan deze temperaturen vraagt deskundigheid; het over- of onderschrijden van een grenswaarde is niet direct goed of fout. Sinds kort is er een hulpmiddel beschikbaar dat adviseurs en eindgebruiker een volautomatische analyse en interpretatie oplevert.
Legionellapreventie is in branches zoals de zorg, hotellerie en bij zwembaden een verplichting en dus een hele zorg voor de verantwoordelijke personen. Zij zijn bekend met de achtergronden en realiseren zich dat Legionella een potentieel gevaarlijke bacterie is die in al het zoetwater op aarde, dus ook in de natuur, aanwezig is. Gewoonlijk betreft dit zodanig kleine hoeveelheden waardoor deze bacterie niet tot een gevaar voor de volksgezondheid kan leiden. Om te voorkomen dat wel gevaar voor de volksgezondheid ontstaat, heeft de wetgever regels opgesteld voor het beheer van drink en warmtapwaterinstallaties. Deze regels beogen de groei van Legionella tegen te gaan. Belangrijkste uitgangspunt van het thermische beheerconcept is ervoor te zorgen dat de watertemperatuur buiten het risicogebied van Legionella blijft (kouder dan 25C en in principe niet lager dan 60C [1]) en dit te controleren. Maar ook door voor sommige situaties te verplichten om minimaal wekelijks de leidingen te laten doorstromen, zodat Legionella zich niet op de wanden van leidingen kan vermenigvuldigen.
Auteur(s): Ing. G. (Gert) Oussoren, R&D engineer vSmart