Terug naar de kennisbank

Digitalisering van installatiesector: Naar voorspellende slimme gebouwen!

Interesse?

Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht.

De installatiesector digitaliseert! Net als in de rest van de bouwsector heeft digitalisering en innovatie van systemen een steeds grotere impact op de HVAC- en installatiesector. Vergaande evoluties in de richting van ‘digital twins’ en ‘smart buildings’, inclusief predictive maintenance strategieën en centraal gekoppelde
systemen, zorgen ervoor dat de installatiesector voor een volgende digitaliseringsslag staat, of eerder voor een AI (r)evolutie. 

Mede om die reden is ‘digitalisering’ een belangrijk thema op het aankomende REHVA Wereldcongres CLIMA 2022. Dit is het toonaangevende internationale wetenschappelijke congres op het gebied van verwarming, ventilatie en airconditioning (HVAC). Het congres wordt elke 3 jaar georganiseerd door een van de
aangesloten verenigingen van REHVA; en de aanstaande editie wordt volgend jaar in Nederland georganiseerd door TVVL, in samenwerking met de Technische Universiteit Delft en de Technische Universiteit Eindhoven. Naast het thema Digitalisering, omvat CLIMA 2022 ook de thema’s Energie, Circulariteit, Gezondheid & Comfort, en Opleidingen. 

Hoe zullen huidige eisen en invloeden evolueren van nu tot 2030? Welke inzichten krijgen we? Hoe verhouden de thema’s zich tot elkaar? Zullen ze elkaar versterken of vertragen? En hoe verhoudt de impact van klimaatinstallaties zich tot het bouwproces en andere invloeden? Welk onderwijs en leren is nodig? Met deze vragen in het achterhoofd zal CLIMA 2022 zijn EYE ON 2030 hebben. 

Lees meer in de PDF

Auteurs: Jan Kerdèl, senior consultant, Kerdèl Business Development; Pieter Pauwels, dr. ir.-arch., TU Eindhoven