Interesse?

Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht.

Welke veranderingen komen eraan?

BIM in de installatiebranche neemt toe, zo blijkt uit onderzoek. Maar zijn degenen die ermee moeten werken hier wel klaar voor? Hoe verandert bijvoorbeeld de rol van de projectleider wanneer hij gaat werken met BIM? Bob de Wit en Stefan Jansen voerden onder begeleiding van Pieter van den Eijnden van Uneto-VNI en lector Christoph Maria Ravesloot van Hogeschool Rotterdam hiernaar onderzoek uit. De uitkomsten van het onderzoek schetsen een beeld van de veranderingen die afkomen op de projectleider en de organisatie om hem heen.

Het ziet ernaar uit dat de samenwerking in bouwprojecten steeds meer met BIM zal worden ondersteund (zie het artikel ‘BIMvolwassenheid van installatiebedrijven’ elders in deze uitgave). Het probleem is dat projectleiders en teamleden hun competenties en vaardigheden nog niet hebben afgestemd op de BIM-werkwijze (de wijze waarop een bedrijf BIM toepast en ermee werkt in zijn organisatie). Het zou kunnen dat de handelingsbekwaamheid tekort schiet. Projectleiders en teamleden zijn niet in staat om hun nieuw benodigde kennis, competenties en vaardigheden snel genoeg aan te passen aan de snelle ontwikkeling van BIM-software [2]

Autheurs: Dr.drs.ir. C.M. (Christoph) Maria Ravesloot, lector Duurzaam Bouwproces met BIM, kenniscentrum RDM van Hogeschool Rotterdam; S. (Stefan) Jansen Bc Eng. bouwkundig ingenieur (Bc Eng.) afgestudeerd bij het lectoraat op BIM volwassenheid van installatie-bedrijven; B. (Bob) de Wit Bc Eng., bouwkundige ingenieur (Bc Eng.) afgestudeerd bij het lectoraat op de handelingsbekwaamheid van BIM projectleiders.

Lees meer in de PDF