Terug naar de kennisbank

De opkomst van kunsmatige intelligentie en machine learning in de bouw- en installatiesector: kansen, uitdagingen en implementatieperspectieven

Interesse?

Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht.

In de huidige dynamische wereld volgen technologieën elkaar erg snel op, wat veel aanpassingsvermogen vraagt van organisaties en hun werknemers. Een van de meest opvallende ontwikkelingen die de wereld op dit moment transformeert, is kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML). Deze technologieën bieden niet alleen nieuwe mogelijkheden, maar stellen ook organisaties in staat om op een andere manier problemen aan te pakken en innovatieve oplossingen te vinden. Dit geldt ook voor de bouw- en installatiesector [1]. Bouw- en installatiebedrijven beschikken, vaak onbewust, over grote hoeveelheden data. Deze data omvat bijvoorbeeld planningen, materialisatie uit BIM modellen, meer- en minderwerklijsten. Vooral onderhoudsbedrijven hebben schat aan data in de vorm van storingen, klachten, gegevens uit gebouwbeheersystemen enzovoorts. Door deze data slim te gebruiken kunnen voordelen behaald worden zoals in het kader van predictive maintenance, wat weer positieve effecten heeft voor capaciteitsplanningen en materiaalverspilling.

Door deze potentie ontstaan hoge verwachtingen ten aanzien van AI en ML [2]. Maar wat is dit nu precies? En wat kun je ermee als organisatie? AI omvat een breed scala aan technieken die computers in staat stellen taken uit te voeren die normaal gesproken menselijke intelligentie vereisen, terwijl machine learning zich richt op het vermogen van computersystemen om te leren en zichzelf te verbeteren aan de hand van ervaringen. In dit artikel verkennen we de begrippen AI en ML en wat we als bouw- en installatiesector hiermee kunnen.

TVVL Magazine Nr. 2 2024