Terug naar de kennisbank

Circulair LAB42 vol installatietechnische uitdagingen

Interesse?

Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht.

LAB42 is het nieuwe laboratorium voor informatiewetenschappen op de campus van Universiteit van Amsterdam. Het is afgelopen september in gebruik genomen. Opdrachtgever UvA had hoge eisen voor het gebouw op het gebied van flexibiliteit, circulariteit en duurzaamheid. Dat maakte het voor de installateur een uitdagende klus. Want hoe zijn installaties op een duurzame en circulaire manier te integreren in een gebouw?

“Het is een flexibel gebouw, wat betekent dat latere aanpassingen aan de indeling mogelijk zijn. Daarvoor moest er wel stramiengericht gebouwd worden. Dat bleek in de realisatie heel lastig.” Eric Maas, hoofd engineering bij Kropman Installatietechniek te Nijmegen, vertelt over de uitdagingen bij het circulaire installatieontwerp
van LAB42. “Als het echt repeterend en elke keer hetzelfde is, kan het handig zijn voor het installatieontwerp, maar in de praktijk zit echt niet alles op dezelfde plek; dat wil de architect ook helemaal niet. En als de indeling niet repeterend is, moet je de installaties daar ook op aanpassen.”

 

Lees meer in de PDF