Interesse?

Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht.

Bij nieuwe aansluitingen groter dan 3×80 A

Het besluit is genomen om de Netcode Elektriciteit te wijzigen. Hierdoor moet de netbeheerder bij nieuwe elektriciteitsaansluitingen groter dan 3×80 A altijd een aardingsvoorziening aanbieden. Aanleiding voor deze aanpassing is dat installateurs regelmatig problemen ervaren bij het realiseren van een adequate aardingsvoorziening bij elektriciteitsaansluitingen met een eigen richting of eigen transformator. In de praktijk is het realiseren van een voldoende veilige eigen aardingsvoorziening door middel van een TT-stelsel bij aansluitingen met een doorlaatwaarde groter dan 3×80 A geen optie. Jan van der Meer zette dit onderwerp bij verschillende organisaties op de agenda. Met het besluit uit publicatie 13.1450.52 d.d. 05-04-2014 van De Autoriteit Consument & Markt zal in de Netcode Elektriciteit opgenomen worden dat bij nieuwe laagspanningsaansluitingen groter dan 3×80 A de netbeheerder een TN-stelsel realiseert en dus mede een aardingsvoorziening aanbiedt.

RPE installatieI0B16B16NetbeheerderNetbeheerderZL impedantieZL impedantievan de fase22LNRB . bedrijfsaardenetbeheerder1RV . aardelektrodeinstallatieRA weerstand tussen metalengestellen en aarde (RV + RPE)3AardeFiguur 1 Uitvoeringsvorm TT stelselHet begrip aarde is historisch gegroeid en stamt uit de tijd van vr 1984. Hiermee werd destijds de veiligheidsaarding (zie figuur 1, pos. 3) van de installatie bedoeld. Deze bestond uit een aardleiding en een aardelektrode. Daarnaast zorgde de netbeheerder (energiebedrijf) er voor dat het stroomstelsel via een aardelektrode (bedrijfsaarde) met aarde was verbonden (zie figuur 1, pos. 1). Zo ontstond via de veiligheidsaarding van de installatie samen met de aardelektrode van de netbeheerder een retourpad voor de foutstroom (zie figuur 2). In geval van een kortsluiting tussen fase en aarde liep de foutstroom vanaf de foutplaats via de aardleiding en dit retourpad naar het geaarde sterpunt van de transformator. De netbeheerder levert aarde, net zoals de verbruiker (aangeslotene), namelijk de bedrijfsaarde (figuur 1, pos. 1). Het zal duidelijk zijn dat, tenzij anders is overeengekomen, de aardelektrode van de installatie onder verantwoordelijkheid van de verbruiker valt. Het door de aardelektrode (figuur 1, pos. 1) van de netbeheerder met aarde verbonden stroomstelsel vormt samen met de aardingsvoorziening van de verbruiker (figuur 1, pos.

Auteur(s): E. (Epko) Horstman MBSE BEng, Building Services Research instituteGenterviewde:  J. (Jan) van der Meer, opleider en adviseur NEN 00, Van der Meer A O & I B.V.

Lees meer in de PDF