De WEii-certificering stap voor stap uitgelegd
Steeds meer partijen maken gebruik van de Werkelijke Energie intensiteits indicator (WEii) als een cruciaal instrument voor het monitoren van energiebesparing en CO2-reductie in gebouwen. Sinds 1 februari 2024 is het mogelijk voor partijen met een licentie om een gecertificeerde WEii-score af te geven voor gebouwen. Maar wat houdt een WEii-certificering in, en wanneer mag je zo’n certificaat afgeven?
Het Belang van Certificering:
Hoewel de berekening van de WEii op zichzelf eenvoudig lijkt, kunnen er fouten insluipen. Bijvoorbeeld als gebouwen meerdere ruimtes met verschillende functies hebben. Of uitsluiting van verbruiksposten zoals laadpalen.
Met een gecertificeerde WEii-score weet je zeker dat de invoergegevens op correcte en controleerbare wijze zijn verkregen, en dat de score accuraat is. Het WEii-certificaat is een bewijs van een gecontroleerde score waarmee kunnen betrouwbare beslissingen worden genomen voor de verdere verduurzaming van het pand.
Voordelen van WEii-certificering:
- Zekerheid over de nauwkeurigheid van de WEii-score.
- Betrouwbaar bewijs van een gecontroleerde score.
- Versterkte geloofwaardigheid bij stakeholders en belanghebbenden.
- Verbeterde mogelijkheden voor besluitvorming op basis van energie-efficiëntie.
Een WEii-licentiehouder worden
WEii-certificaten worden verstrekt door (advies-)organisaties met een WEii-licentie. Om licenties af te mogen geven moet je eerst de WEii-training volgen waar je leert een correcte WEii-score op te stellen. Na het volgen van de training ontvang je een Bewijs van Deelname en mag je na een toelatingsaudit WEii-certificaten afgeven.
Meer informatie
Meer weten over de WEii en hoe je licentiehouder wordt? Lees dan verder op de website van WEii.