
Gemeenten verduurzamen vastgoed meetbaar richting Paris Proof
Steeds meer gemeenten zetten in op een meetbare route richting Paris Proof voor maatschappelijk vastgoed. Hiervoor gebruiken ze de Werkelijke Energie intensiteit indicator (WEii), een tool die DGBC en TVVL samen hebben ontwikkeld. WEii biedt gemeenten een praktisch instrument om energieverbruik te monitoren, prioriteiten te stellen en concrete renovatieplannen te maken.
Verduurzaming in lijn met beleid en praktijk
Gemeenten zetten in op toekomstgericht vastgoedbeleid, in lijn met het Klimaatakkoord en Europese regelgeving zoals Fit-for-55. Maar waar begin je?
“Gemeenten moeten voor hun maatschappelijk vastgoed een doel vaststellen om naartoe te werken. Vastgoed is langdurig in het bezit van gemeenten. Zij streven er daarom naar om, op de natuurlijke onderhoudsmomenten, in een keer naar het einddoel te renoveren”, vertelt Martin Mooij, programmamanager Paris Proof bij DGBC. “Het WEii-protocol beschrijft hoe je het werkelijke energiegebruik van gebouwen bepaalt en hoe ver je van het door DGBC geformuleerde Paris Proof einddoel bent’. Hiermee kunnen gemeenten objectief meten, gericht sturen en monitoren of ze op koers liggen.”
Praktijk: meten en sturen met WEii
De gemeenten Hardenberg en Hellendoorn hebben samen bijna 50 gebouwen doorgemeten met behulp van het WEii EnergieKompas. De resultaten boden helder inzicht in het werkelijke energieverbruik, waarmee de gemeenten een heldere prioritering konden maken. Op basis daarvan zijn gerichte renovatieroutes opgesteld en aangeboden aan het gemeentebestuur, zodat beleidsbeslissingen gebaseerd zijn op meetbare data.
’s-Hertogenbosch kiest ervoor om niet langer te sturen op energielabels, maar op feitelijke meterdata. Die data worden slim gecombineerd met onderhoudsplanning en wijkambities. Op die manier ontstaat een integrale renovatieplanning die gericht is op het behalen van de Paris Proof-doelstelling.
Hoe nu verder
Verschillende gemeenten tonen aan dat het kan: sturen op daadwerkelijk energiegebruik, met behulp van de WEii. Niet omdat het verplicht is, maar omdat het werkt.
Lees het volledige artikel op de website van DGBC.