Terug naar de kennisbank

Web based gebouwbeheersys teem: vloek of zegen?

Interesse?

Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht.

Gebouwinstallaties kunnen uitstekend beheerd worden met een gebouwbeheersysteem (GBS). Storingen zijn direct zichtbaar, waarop de beheerder of onderhoudsfirma direct actie kan ondernemen. Voor een externe beheerder is het erg handig als hij op afstand in het systeem kan kijken. Dit is mogelijk met een web based GBS, waarvoor een browser en internetverbinding volstaan. Zowel opdrachtgever, onderhoudsfirma als adviseur kunnen zo eenvoudig in het GBS kijken, hieruit informatie halen en de nodige verstellingen plegen. Maar als de onderhoudsfirma en adviseur dit kunnen, wie dan nog meer?

Om de kwetsbaarheid van een GBS te beoordelen, is het van belang dat het hele netwerk te bekijken. In dit artikel wordt uitgegaan van een gebruikelijke, hedendaagse uitvoering; allereerst van een relatief klein GBS, aangesloten op het kantoor ICTnetwerk van een gebouw (zie figuur 1). Het Direct Digital Control (= DDC)automatiseringsstation is hierbij voorzien van webpaginas voor bediening en beheer van de installaties. De software in het DDCautomatiseringsstation regelt, bestuurt en beveiligt de gebouwgebonden installaties, zoals de cv, koel en luchtbehandelingsinstallatie. Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld een luchtbehandelingskast (LBK) met gentegreerde regeltechniek met een RS485koppeling (zoals Modbus RTU, BACnet MS/TP) aan te sluiten op het DDCautomatiseringsstation. Het DDCautomatiseringsstation kan de LBK bedienen en beheren, waarbij verstellingen van setpoints, vrijgave van de LBK en dergelijke, mogelijk zijn. Als alternatief kan de LBK ook via een IPkoppeling (Modbus/IP of BACnet/IP) aangesloten worden op het DDCautomatiseringsstation.

Auteur(s): Ir. H. (Henk) Winters, specialist regeltechniek, Deerns Nederland BV; E.G. (Gerben) Broenink MSc, IT security specialist, TNO 

Lees meer in de PDF