Terug naar de kennisbank

"We gaan water oogsten" - Interview met Joris Voeten, onderzoeker Nature-based Solutions by Wageningen University and Research

Interesse?

Download dan direct de PDF of lees eerst het beknopte overzicht.

Stedelijk gebied heeft een radicaal andere inrichting nodig om het hoofd te kunnen bieden aan toekomstige weersextremen: hitte, droogte en hoosbuien. En dat kan ook, zegt Joris Voeten, onderzoeker Nature-based Solutions bij Wageningen Environmental Research. Oplossing is multilaags denken, waarbij groen, duurzame energie en waterberging een plaats krijgen op het tweede maaiveld, op de daken van de gebouwen.

Een regendansje maakte Joris Voeten afgelopen zomer, toen na maanden van droogte eindelijk de eerste druppels op zijn naar water snakkende tuin vielen. "Mijn zelf ingegraven regenwatertank van 3.500 liter was al in juni leeg. En dat terwijl ik het water opvang van het dak van mijn woon­huis én van mijn garage. Ja, we hebben echt een paar vervelend droge zomers achter de rug. En bij ons komen die extra hard aan, want ik woon op een dikke Veluwse zandrug, waar het water pijlsnel doorheem sijpelt." Zijn buren stonden verbaasd te kijken naar zijn danspasjes en ze zullen toch al vreemd hebben staan kijken naar de maatregelen die Voeten op zijn eigen perceel heeft genomen: een blauwgroen dak op zijn garage, een druppelirrigatiesysteem gevoed vanuit zijn regenwaterbuffer en elk jaar een laag houtsnippers in de borders om uitdroging van de bodem te voorkomen. "En het gazon in mijn voortuin zaai ik dit jaar in met een bloemenmengsel, want ja, een strakke grasmat is qua biodiversiteit net een woestijn." 

Het systeem dat hij thuis aanlegde, geeft hem nuttige informatie voor zijn dagelijkse werkzaamheden. Voeten werkt al sinds 2018 samen in Project Urban PhotoSynthesis, een innovatie- consortium met de gemeente Amsterdam, Aedes als vastgoedinvesteerder, Ecofyt, Permavoid, SDR en KWR Water, onder de vlag van het Nederlandse TKI Water programma. Voeten is hier de mede-aanstichter van het eerste slimme blauwgroene energiedak in de hoofdstad, op de woningen van het water- en energiebewuste appartementencomplex Mannoury in Amsterdam-West. 

 

Lees meer in de PDF