Hydronic System Optimisation

De voordelen van simulatie als ontwerpondersteuning zijn vandaag de dag alom gekend. Helaas richten de beschikbare simulatietools zich hoofdzakelijk op het gebouw. De HVAC-installatie wordt zeer sterk vereenvoudigd of beschouwd als een louter thermisch probleem, waarbij heel wat hydraulische aspecten worden verwaarloosd. De gesimuleerde systeemprestaties zijn dan ook veel te optimistisch in vergelijking tot de werkelijke praktijkopmetingen. De kloof tussen de verwachte resultaten en de rele prestaties is nog lang niet gedicht.

Hysopt NV is een nieuw spinoff bedrijf van de Universiteit Antwerpen en wil deze missing link in het simulatielandschap invullen met softwaretools waarbij de focus meer wordt gelegd op de hydraulische configuratie en de bijhorende regeltechnieken. De installatiecomponenten die fabrikanten vandaag de dag op de markt brengen, zijn doorgaans van topkwaliteit en scoren op energetisch vlak hoge cijfers. Bij de samenbouw van deze individuele componenten tot een coherent werkende installatie gaat het echter mis. Het aantal hydraulische schakelingen en combinaties om te voorzien in het warmtetransport is enorm, waardoor ontwerpers het overzicht verliezen. Installaties worden bovendien typisch ontworpen voor vollastcondities; het deellastgedrag en de nefaste impact ervan op het productie, distributie en regelrendement is een grote onbekende. Exact in dit speelveld van hydraulische configuraties, pompen, regelkleppen, hydraulische balans, wil Hysopt meer transparantie en inzicht brengen. Hysopt is ambitieus en beoogt een marktbrede toepassing te realiseren in de dagelijkse ontwerppraktijk, zodat elke installatie een geoptimaliseerde installatie kan worden. Snelheid en gebruikersgemak staan centraal in de ontwikkeling. Ondanks zijn jonge leeftijd (Hysopt werd opgericht in november 2013) is de technologie die wordt gecommercialiseerd, gent op meer dan tien jaar intensief onderzoek en ontwikkeling aan de Universiteit Antwerpen.

Auteur(s): Dr.ing Roel Vandenbulcke